Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Очекујем да ће Тужилаштво за ВТК успети да идентификује све који су под различитим псеудонимима претили Јелени Спасић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2024.

Аутор: УНС/АНЕМ Извор: АНЕМ

Матић: Очекујем да ће Тужилаштво за ВТК успети да идентификује све који су под различитим псеудонимима претили Јелени Спасић

Председник управног одбора АНЕМ-а, Комисије за истраживање убистава новинара и члан Сталне радне групе за безбедност новинара рекао је да је у протеклих недељу дана, новинарка Јелена Спасић мета иживљавања браће Рајић, који је на друштвеним мрежама сатанизују и таргетирају само због тога што је, серијом текстова, између осталог, успела да подстакне одговорне и на ангажовање за регистровање и увођење додатних бесплатних сензора за оболеле од дијабетеса, првенствено децу.

Матић је подсетио да је Министарство здравља прошлог месеца најавило је да ће популаран и квалитетан сензор који су многи принуђени да набављају на црно бити ускоро доступан у србији. Доступни ће, како је додао, бити сензори још више произвођача да грађани могу да бирају, у складу са посебностима пацијената и одлукама лекара. 

„Бесни на ову иницијативу, Рајићи су гнев усмерили према новинарки која је током своје каријере доказала професионализам и поштовање новинарског кодекса. Уз то, Јелена је посебно осетљива на оне најтеже теме, у којима је поред професионалних знања и вештина, неопходна и емпатија, саосећање, брига, што се ретко среће. Друштвено одговорног, ангажованог новинарства је све мање и, очигледно, све више смета интересним групама“, додао је он. 

Узнемирујуће поруке, директна обраћања силника, објављивање фотографије новинарке коју таргетирају, производи, додаје Матић, читаву спиралу напада, и претњи.

Он истиче да је у питању новинарка са озбиљном каријером и репутацијом и додаје да је оваквих претњи све више.

Мало се примећује ових дана да је у питању новинарка, са озбиљном каријером и репутацијом.

„Застрашујуће поруке које су пре Јелене добијале Тамара Скрозза, Ана Лалић, Верица Маринчић, Исидора Ковачевић, Ксенија Павков, и друге, само су делимично обухваћене истражним радњама надлежних институција“, навео је он.

Већи део, каже Матић, није обухваћен кривичним закоником и због тога је потребно пронаћи механизме да се ови облици угрожавања безбедности зауставе одмах чим се појаве. Претње и узнемиравање новинарки, вишеструко су, како додаје, драстичнији од оних које добијају новинари.

„Разноликост тих монструозности много више угрожава безбедност, и посебно ментално здравље, оних којима се упућују, њихових породица, колега. Због тога је потребно што пре мењати и кривични законик, али је потребна и солидарност у самој професији, потребно је да и сами новинари, односно медији, престану са таргетирањем својих колегиница и колега, кроз текстове који обилују лажима, узнемирујућим порукама и изјавама“, наставља Матић.

Тема следећег састанка Сталне радне групе за безбедност новинара ће, како додаје Матић, бити управо угрожавање безбедности новинарки.

Матић је додао да очекује да ће Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал успети да идентификује оне који су под различитим псеудонимима претили. „То је најважније за превенцију, да се не догоди оно најгоре, тј. да из овакве токсичне атмосфере коју стварају ‘браће Рајићи и слични’ из које настају и поруке као што је она извесног салија_777 ’ОВАКВЕ СПОДОБЕ СПАЉИВАТИ НА ЛОМАЧИ ПРЕД ЦЕЛОМ ФАМИЛИЈОМ’. Лако можемо замислити да, следећи ове поруке, неко може да процени да је легитимно физички се обрачунати са колегиницом и другим колегиницама и колегама, јер то може да буде логичан след оваквих кампања“, закључио је Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси