Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат новинара Хрватске: Синдикално уједињени у обрани демокрације!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2024.

Аутор: Синдикат новинара Хрватске Извор: Синдикат новинара Хрватске

Синдикат новинара Хрватске: Синдикално уједињени у обрани демокрације!

Демокрација није само сустав политичког представљања, већ и простор у којем сви грађани имају право на слободно изражавање и приступ непристраним информацијама. Новинари су у том процесу кључни, јер је слободно и неовисно новинарство јамац демокрације и права грађана/ки на приступ информацијама.

Но слобода медија и неовисан рад новинара/ки на жестоком су удару, а најновије Извјешће Медиа Фреедом Рапид Респонсеа показало је да је само у првих шест мјесеци ове године било најмање 756 кршења слободе медија у Еуропи. У Хрватској је у првих шест мјесеци 2024. године, забиљежено је 12 упозорења која укључују 15 особа повезаних с медијима. Стање слободе медија у Хрватској постало је посебно забрињавајуће јер су, од седам забиљежених вербалних напада, пет починили представници власти или јавни дужносници.

У многим земљама, новинари се суочавају с правним прогонима, застрашивањима и притисцима који настоје ограничити њихову способност да објективно извјештавају о питањима од јавног интереса. Синдикати дјелују као штит, пружајући подршку и заштиту новинарима/кама. Почетак борбе за неовисно новинарство је борба за  боље радне увјете, укључујући примјерене плаће, осигурање против отказа и заштиту од самовољног угрожавања радног мјеста. У ситуацијама када новинари раде под тешким увјетима, у несигурним или потплаћеним пословима, смањује се њихова могућност да неовисно извјештавају. То директно утјече на квалитету демократског дискурса, јер без слободног и неовисног новинарства демокрација губи свој смисао.

Демократски сустав подразумијева право на  колективну акцију, социјални дијалог и преговоре. На тај начин доприносе стварању друштва у којем су права свих радника, не само новинара, заштићена и поштована.

Зато на  Међународни дан демокрације подсјећамо на незамјењиву улогу синдиката, и важно мјесто Синдиката новинара који се бори за слободу изражавања, права радника и неовисно новинарство за заштитом и поштивање радничких права.

Без новинара, демокрација би била осиромашена и рањива на пријетње које долазе из ауторитарних и репресивних сустава који се озбиљно шире. Управо зато данас је важније него икад пружити подршку синдикатима који стоје на првој линији обране демокрације и слободе. Управо зато укључите се у Синдикат новинара Хрватске и придружите се нашој борби.

#DemocracyDay: Ваш глас је важан, синдикат је ваша моћ. Уједините се, синдикализирајте се, подржите демокрацију и слободу новинарства! #УнионСтронг

Синдикат новинара Хрватске

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси