Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политика: Сједињене Америчке Државе увеле нове санкције руским државним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2024.

Аутор: Би-Би-Си њуз на српском Извор: Би-Би-Си њуз на српском

Политика: Сједињене Америчке Државе увеле нове санкције руским државним медијима

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је нове санкције руској медијској кући РТ, некадашњој Раша Тудеј, оптужујући је да је „де факто продужена рука руског обавештајног апарата“.

Највиши амерички дипломата рекао је новинарима у петак да је РТ део мреже медијских кућа које подржава Русија и које покушавају да прикривено „подривају демократију у Сједињеним Америчким Државама (САД)“, пише Би-Би-Си њуз на српском.

Он је додао да је руска влада „унутар РТ убацила јединицу са сајбер оперативним способностима и везама са руским обавештајним службама“.

РТ је уживо емитовао коментаре Блинкена на друштвеној мрежи Икс и прогласио ове тврдње „најновијом теоријом завере САД“.

Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да би у САД требало да се уведе „нова професија“, специјалиста за санкције уведене Русији.

Одговарајући на америчке наводе да је РТ покушао да утиче на изборе, главна уредница ове куће Маргарита Симоњан, коју је од прошле недеље такође под америчким санкцијама, рекла је да су они одлични наставници, додајући да је много запослених на руском каналу студирало у САД, уз америчко финансирање.

Стејт департмент је оптужио некадашњи Раша тудеј, да се бави „информативним операцијама, тајним утицајем и војним набавкама“ у земљама Европе, Африке, Северне и Јужне Америке.

Блинкен је такође оптужио РТ да води онлајн прикупљање средстава за куповину панцира, снајперских пушака, дронова и друге опреме за руске војнике који се боре у Украјини.

Мрежа, како је рекао, такође покушава да утиче на политику Молдавије у координацији са руским обавештајним службама уочи председничких избора у октобру 2024.

САД су већ оптужиле двојицу запослених на руском сервису због наводног покушаја мешања у овогодишње председничке изборе, да би амерички званичници у петак рекли да је државни емитер одиграо већу улогу у напорима Русије на подривању демократије.

Ова медијска организација коју финансира држава, одговорила је подругљиво на оптужбе америчке владе, рекавши у изјави за ББЦ да је „2016. зове и да жели назад своје клишее“.

 „Три ствари су у животу сигурне: смрт, порези и мешање РТ-а у америчке изборе.“

Блинкен је на конференцији за новинаре рекао: „Наш најмоћнији лек против руских лажи је истина.“

 „Она баца јако светло на оно што Кремљ покушава да учини под окриљем таме“, додао је.

Такође је нагласио да санкције нису повезане са садржајем извештавања ове куће и потврдио подршку САД независном новинарству.

„Активности прикривеног утицаја нису новинарство“, рекао је он.

Ово саопштење је једно у низу акција које је америчка влада предузела против руских државних медија како се приближавају избори 2024.

Стејт департмент је такође окарактерисао РТ као страну мисију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси