Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Санкције Запада угрожавају слободу говора“: Шта је Ненад Поповић рекао за руске РИА Новости о кажњавању руских медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2024.

Аутор: С. Д. Извор: Данас

„Санкције Запада угрожавају слободу говора“: Шта је Ненад Поповић рекао за руске РИА Новости о кажњавању руских медија?

„Наметање санкција од стране Сједињених Америчких Држава против медијске групе Росија Сегодња представља глобални ударац слободи говора и слободи медија“, изјавио је за РИА Новости Ненад Поповић, министар без портфеља у српској влади задужен за међународну економску сарадњу.

У среду су Сједињене Државе увеле санкције против медијске групе Россија Сегодња, РИА Новости, РТ, Спутњик, Руптли. Нове санкције погодиле су главног уредника медијске групе Россииа Сегодниа и РТ-а, Маргариту Симониан, као и бројне топ менаџере овог ТВ канала.

„Наметање америчких санкција против медијске групе Россија Сегодња је, наравно, глобални ударац слободи говора и слободи медија. Ово је апсолутно скандалозна и политички пристрасна одлука, навео је Поповић.

„Сједињене Државе много говоре о демократским вредностима, чији је један од темеља слобода говора и способност представника медија, укључујући представнике опозиције, да слободно обављају своје професионалне активности. Али у ствари, као што видимо, слика је потпуно другачија“, рекао је Поповић.

Он је напоменуо да Сједињене Државе једноставно не желе да чују другачије гледиште, њихов егоцентризам прелази све границе.

„Најгоре од свега, они лишавају своје грађане приступа алтернативним изворима информација, чиме крше њихова права. Као што знате, у Србији, за разлику од Сједињених Америчких Држава, званично послују разни медији, и нема ограничења у њиховим активностима.

Руски медији представљају своје гледиште без обзира да ли се то некоме свиђа или не. Дакле, наши грађани сами бирају из којих извора добијају информације“, рекао је члан српске владе, нагласивши да то задовољава основне вредности сваког модерног демократског друштва.

Поповић је, такође, копредседавајући руско-српске међувладине комисије за научну, техничку и економску сарадњу, а у новембру 2023. уврштен је на америчку листу санкција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси