Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарки Пиштаљке забрањено да присуствује отварању понуда за куповину ЈРБ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2024.

Аутор: Снежана Ђурић Извор: Пиштаљка

Новинарки Пиштаљке забрањено да присуствује отварању понуда за куповину ЈРБ-а

Министарство привреде забранило је новинарки Пиштаљке да присуствује отварању понуда за куповину државног предузећа Југословенско речно бродарство (ЈРБ), чиме је прекршило закон и онемогућило да јавност сазна ко је заинтересован да купи највеће српско бродарско предузеће. Министарство је ЈРБ понудило по цени од 21,9 милиона евра, што је седам милиона евра мање од цене само једног посла који је ова фирма добила непосредно пре оглашавања продаје.

Отварање понуда десило се у четвртак у згради Министарства привреде, а Пиштаљка је била једини медиј који је желео да извести са овог догађаја. Како смо незванично сазнали, за куповину Југословенског речног бродарства није стигла ниједна понуда, што министарству отвара могућност да ту фирму ускоро понуди по упола нижој цени.

Министарство привреде је забрану извештавања покушало да оправда уредбом Владе из 2014. године о начину продаје капитала државних фирми, али том уредбом не забрањује се присуство ни новинара ни других заинтересованих лица.

Пиштаљка је долазак на отварање понуда званично најавила, али то обезбеђењу зграде ништа није значило. „Децидно су нам рекли да нико не може да присуствује, ни новинари ни акционари. Само учесницима у куповини дозвољен је улаз”, рекло је обезбеђење и упутило нас да сачекамо на степеницама док „неко из кабинета не сиђе да се обрати”.

Нико се „из кабинета“ није појавио готово пола сата, већ је Милица Шкорић из прес службе министарства казала да не можемо да уђемо на „прву фазу“ отварања понуда. Она тврди да је та фаза – иако је њен термин јавно објављен – затворена за јавност, док је „друга фаза“ (отварање коверти са понудама), чији је термин непознат, отворена за јавност.

Милица Шкорић нам је послала и уредбу на коју се позива, али у том документу се нигде не наводи да је из било које фазе продаје државних фирми искључена јавност. На наше инсистирање да нам се омогуће информације о продаји ЈРБ-а и улазак у зграду, Шкорић је престала да одговара на позиве Пиштаљке.

На позиве Пиштаљке није одговорио ни извршни директор Југословенског речног бродарства Младен Грујић, док је правник у предузећу Милан Благојевић навео да не може да нам пружи информације. „Најбоље да сачекате информације Министарства привреде, да ли ће бити другог круга и шта ће се дешавати”, рекао је Благојевић у телефонском позиву. Његове речи потврђују незваничне информације које смо добили да на позив за куповину ЈРБ-а нико није одговорио.

Министарство привреде после неуспешног покушаја продаје има право да распише позив за „други круг” у ком држава може понудити предузеће по цени 50 одсто мањој од процењене вредности.

Пиштаљка већ месец дана извештава о поступку приватизације највећег српског бродарског предузећа. Приватизација је покренута у јулу и то непосредно пошто је ЈРБ добио посао превоза угља за Електропривреду Србије вредан више од 28 милиона евра да би је Министарство привреде обуставило после само једног дана. Ипак, од продаје се није одустало па је поступак поново покренут половином августа.

У првом наврату, држава је за ЈРБ тражила 29,2 милиона евра, а у другом свега 21,9 милиона евра. Пиштаљка је писала и да су услови продаје такви да на њих могу да одговоре само две фирме: „Карин комерц” и „Хидро-база агрегати”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси