Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европска комисија потписала први међународни споразум о вештачкој интелигенцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2024.

Извор: Дневни европски сервис

Европска комисија потписала први међународни споразум о вештачкој интелигенцији

Европска комисија је потписала Оквирну конвенцију Савета Европе о вештачкој интелигенцији, која је 5. септембра званично отворена за потписивање на конференцији у Вилњусу. То је први правно обавезујући међународни споразум чији је циљ да се осигура да системи вештачке интелигенције поштују људска права, демократију и владавину права.

Конвенција је потпуно компатибилна са Законом ЕУ о вештачкој интелигенцији који се ступио на снагу 1. августа, наводи се у саопштењу Европске комисије

Потпредседница ЕК за вредности и транспарентност Вера Јурова је у име ЕУ поптисала конвенцију на неформалној конферфенцији министара правде чланица Савета Европе у главном граду Литваније.

У наредном периоду Европка комисија ће припремити предлог одлуке Савета ЕУ за закључивање Конвенције, а сагласност треба да да и Европски паралмент.

Конвенцију су засад потписали и САД, Велика Британија, Израел, Андора, Грузија, Исланд, Норвешка, Молдавија и Сан Марино, саопштио је Савет Европе.

Генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да се нада да ц́е ово бити први од многих потписа и да ц́е брзо уследити ратификације, како би уговор ступио на снагу што је пре могуц́е.

“Морамо осигурати да успон АИ подржава наше стандарде, а не да их подрива. Оквирна конвенција је осмишљена да осигура управо то”, рекла је она.

Савет Европе је саопштио да споразум обезбеђује правни оквир који покрива цео животни циклус система вештачке интелигенције, промовише напредак и иновације, док истовремено управља потенцијалним ризицима за људска права, демократију и владавину права.

Оквирну конвенцију усвојио је Комитет министара Савета Европе 17. маја, а о споразуму је преговарало 46 држава чланица Савета Европе, Европска унија и 11 држава које нису чланице (Аргентина, Аустралија, Канада, Костарика, Света столица, Израел, Јапан, Мексико, Перу, САД и Уругвај). Представници приватног сектора, цивилног друштва и академске заједнице дали су свој допринос као посматрачи.

Споразум ће ступити на снагу три месеца након што га ратификује пет потписница, укључујући најмање три земље чланице Савета Европе.

Земље из целог света имају право да потпишу Конвенцију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси