Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ХНД: Осуђујемо опасне пријетне уреднику портала Морски.хр
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2024.

Извор: ХНД/Цензоловка

ХНД: Осуђујемо опасне пријетне уреднику портала Морски.хр

Хрватско новинарско друштво (ХНД) врло опасним оцјењује пријетње које су упућене новинару и главном уреднику портала Морски.хр Јурици Гашпару, као и скандалозни састанак приватних бродара с власницом ПР-агенције из којег се да ишчитати потенцијално трговање утјецајем, односно утјецај на медије ради објаве пожељних садржаја. ХНД од полиције очекује да истражи пријетње колеги Гашпару и да се одговорни за њих приведу.

Портал Морски.хр објавио је у недјељу како је након радног састанка на којем је Хрватска удруга приватних бродара договарала аранжман с ПР-агенцијом Анкице Мамић у WhatsApp-групи „Бродари на Јадрану“ осванула порука у којој се  позива  на отмицу новинара тог портала. За такву сулуду и недопустиву иницијативу неки чланови у интерној комуникацији групе бродара предложили су и прикупљање новца.

„Ево Цесарица (име брода) платила и моли за приједлог да још сви дамо по 100 еура, да нетко провоза у портапаку идиота из Морског.хр.“, писало је у групи. Предсједник Хрватске удруге приватних бродара Арсен Ерцеговић осудио је овакве поруке.

Пријетња Јурици Гашпару дио је скандала који је Морски.хр објавио 1. рујна под насловом „Бродари ангажирали ПР стручњакињу за 100 тисућа еура: Прегазит ћемо Морски ХР, блокирали би и сплитску луку, али…без бриге, добра сам с Главином и Бачићем“. Уз текст је објављен и аудиозапис са састанка наведене удруге бродара и ПР-агенције коју води Анкица Мамић.

Из разговора за који су сви судионици дали пристанак да се снима за ХНД је посебно неприхватљив дио који се односи на „пеглање“ имиџа бродара, креирање садржаја о којима говори Анкица Мамић уз додатак како ће се с тим садржајима ићи према медијима и министарствима, те уз посебну напомену да је Мамић добра с министром туризма и уз спомињање потпредсједника Владе Бранка Бачића. Из аудиоснимке која траје око пола сата јасно је да се представници удруге приватних бродара жале и на писање портала Морски.хр, а Анкица Мамић је ту да им помогне. Посебно је занимљив дио у којем ПР-стручњакиња, говорећи о, како каже, позитивним причама њезиних клијената, међу осталим каже: „Треба узети министра туризма у ту причу, свакако га укључити, да почнемо радити добре приче што ви све добро радите, а онда ћемо Морски свести на оно што он је неки маргинални портал…“ За ХНД су овакви аранжмани скандалозни, а посебно је неприхватљив дио у којем се практично говори како један портал треба маргинализирати.

Иако су прозвани министри негирали икакву повезаност с наведеном ПР-стручњакињом, очито је да су разни ПР-аранжмани с министрима и осталим представницима власти ради утјецаја на медије устаљена пракса већ годинама, што је итекако спорно. Различите ПР-агенције, на што ХНД одавно упозорава, желе путем медија и у сурадњи с разним министарствима и тијелима јавне власти креирати садржаје који нису у интересу јавности и као такви су непријатељи новинарства.

ПР-агенције су изашле из својих оквира па се често догађа да више нису само гласноговорници својих клијената, него активно судјелују у њиховим пословним политикама, а ако се на путу таквим политикама нађу медији који другачије пишу, онда их, као и у овом случају, треба покушати маргинализирати, што је за ХНД неприхватљиво.

Такођер, ХНД поново упозорава да се у медијском простору неки ПР-стручњаци представљају као неовисни политички аналитичари, док се хвале разним познанствима с владајућима те често раде за њих, а да то не објаве транспарентно па својим наступима у медијском простору могу грађане довести у заблуду јер тај исти медијски простор користе за прикривене партикуларне интересе.

За Извршни одбор Хрватског новинарског друштва

Хрвоје Зовко, предсједник

Цхиара Билић, потпредсједница

Драгутин Хедл, потпредсједник

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси