Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стеван Дојчиновић: Напади режимских таблоида имају за циљ да угуше новинарство, а да корумпирана власт неометано ужива у новцу који је покрала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2024.

Аутор: А.Латас Извор: Данас

Стеван Дојчиновић: Напади режимских таблоида имају за циљ да угуше новинарство, а да корумпирана власт неометано ужива у новцу који је покрала

Кампања против Стевана Дојчиновића и редакције КРИК- а је осванула на насловној страни Српског телеграфа, где се најбоља домаћа истраживачка редакција оптужује за напад на „породице државних функционера“.

Овај режимски таблоид напао је КРИК јер су послали питања на адресе разних институција (тужилаштва, судова, Пореске управе…) како би проверили имовину пријатеља и чланова породица домаћих функционера.

Углавном су то државни функционери, али „што је посебно индикативно“, како пише забринути Српски телеграф, ту си и „чланови њихових ужих и ширих породица, па чак и пословни сарадници и пријатељи“.

Прича о наводном скандалу о злоупотреби личних података пријатеља и фамилије функцинера, праћена је насловом: „Крикова специјална операција: Нападају породице државних функционера! Велика злоупотреба матичних бројева!“

– КРИК је послао захтеве, праћене матичним бројевима и другим личним подацима, у којима тражи проверу имовине наведених особа, статус неосуђиваности, односно осуђиваности и слично, податке о томе колики порез плаћају на годишњем нивоу и слично. Е сад, није проблем ако су на списку државни функционери, мада би и њихови лични подаци требало да буду заштићени, проблем је што су ту људи који су с њима радили у неком тренутку, чланови њихових породица, укључујући и децу, и тако даље – пише Српски телеграф.

Стеван Дојчиновић главни и одговорни уредник КРИК- а, подсећа за Данас да основни задатак истраживачких новинара јесте да истражују корупцију и организовани криминал.

– Због тога нас нападају таблоиди блиски режиму – они желе да нешто што је класичан новинарски посао прикажу као некакву субверзивну делатност. Циљ им је да нас натерају да престанемо да се бавимо имовином функционера јер је циљ власти у Србији да укине транспарентност и угуши свако истраживачко новинарство и критичку мисао. Циљ је да они који су корумпирани и на власти могу да уживају у новцу који су покрали од грађана и да нико не сме ни да писне о томе – изјавио је Дојчиновић.

Како истиче, Србија полако клизи ка опасном ауторитарном режиму.

Ови данашњи напади, објашњава, нису због неког конкретног текста, већ су због нечега што је један од најосновнијих и рутинских послова КРИК- а.

– Тренутно прикупљамо податке о функционерима за нашу базу имовине политичара. Нисмо злоупотребили личне податке, радимо у законском оквиру онога што новинари раде – додао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси