Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министар Ристић: У Србији успостављен имагинарни медијски Олимп, његови творци себе виде као божанства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2024.

Аутор: Фонет Извор: Данас

Министар Ристић: У Србији успостављен имагинарни медијски Олимп, његови творци себе виде као божанства

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић изјавио је да је у Србији успостављен „имагинарни медијски Олимп“, а да његови житељи и творци себе видео као својеврсна медијска божанства, саопштило је Министарство.

 

У интервјуу за Базар Ристић је објаснио да се „медијски Олимп“ огледа у својеврсној хијерархији новинара, медија и струковних удружења.

„Временом је у Србији створен потпуно имагинарни медијски Олимп на коме самовољно столују поједини новинари, медији и удружења. И ма колико тај Олимп био имагинаран, примећује се да је доживљај његових ‘твораца’ и ‘житеља’, као својеврсних самопрокламованих медијских божанстава, аутентичан“, констатовао је Ристић.

Он је навео и да један од механизама за отклањање изазова унутар области јавног информисања представља дијалог – искрен, конструктиван и отворен.

„Дијалог равноправних у коме нема непожељних саговорника, а ни тема“, казао је Ристић и додао да „Министарство нипошто није спремно да пристане на било какве појаве које се огледају у некаквој посве имагинарној хијерархији средстава јавног информисања, професионалних удружења и медијских посленика“.

Он као „неутралан и добронамеран посматрач“ у томе види и орвеловски моменат и потребу појединаца да „успоставе неједнакост једнаких“.

„Стога ће бити потребно нешто труда како бисмо поједине медијске посленике и друге актере на јавној сцени вратили у реалност и помогли им да без тешкоћа напусте тај непостојећи Олимп и прихвате се одговорности која им следује по природи њихове професије“, истакао је министар.

Он је додао и да Министарство осуђује сваки вид отвореног или прикривеног угрожавања безбедности новинара или покушаје ометања њиховог несметаног професионалног рада.

„Тај став, који нипошто није декларативног карактера, већ сам отворено и демонстрирао“, нагласио је Ристић и поручио да за Министарство информисања и телекомуникација не постоје зависни и независни медији, зависни и независни новинари, већ искључиво они који професионално и одговорно обављају свој посао.

Ристић је указао и на то да су покушаји атентата на словачког премијера Роберта Фица или на америчког председничког кандидата Доналда Трампа непосредне последице континуиране дехуманизације политичких неистомишљеника.

„Намерно не користим термин ‘политички противници’ зато што мислим да нико не би требало да свог неистомишљеника доживљава противником. Не значи да нужно треба да будемо истомишљеници, али никада себи не смемо да дозволимо то да будемо противници. Потребни смо једни другима“, закључио је Ристић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси