Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ покренуо иницијативу за јачање медија цивилног сектора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

НДНВ покренуо иницијативу за јачање медија цивилног сектора

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позвало је данас чланове и све колеге да допринесу успостављању институционалних механизама за стабилно финансирање „медија заједнице“ у Србији.

Истакнуто је да „медији заједнице“ – „медији цивилног друштва“ имају важну улогу у остваривању јавног интереса – у информисању грађана, и у одбрани новинарства и очувања стандрада професије јер су то предуслови за изградњу демократског и отвореног друштва.

„У циљу обезбеђивања јавног интереса, неопходно је јасно законски регулисати условеза оснивање, рад и финансијску одрживост медија цивилног друштва, а због њиховог значајау остваривању права грађана у области јавног информисања кроз квалитетне и независне програмске садржаје“, сматра НДНВ.

То удружење подсећа да су у Медијској стратегији из 2020. године медији цивилног друштва истакнути као „добар модел медија који може ефикасно попунити празнине у информисању на локалном и регионалном нивоу, као и простор између комерцијалних медија и јавних медијских сервиса“.

У последњим изменама Закона о јавном информисању и медијима 2023. године је први пут дефинисан тај медијски сектор, због чега је неопходно ово питање прецизније законски регулисати, указало је НДНВ. Анализа положаја „медија заједнице“ у Србији, урађена на основу истраживања тог удружења, показала је да је финансијска неизвесност њихов основни проблем.

Већина чак ради на рубу егзистенције, навело је НДНВ, јер се претежно финансирају на основу пројеката, односно конкурса које расписују локалне самоуправе или републичка министарства „чији буџети су недовољни за редован рад, а најчешће су врло симболични“. 

„Ови медији су врло често изложени притисцима, претњама, дискриминацији, као и СЛАПП тужбама. Такође, оглашивачи зазиру од сарадње са овим медијима, јер имају критички однос према властима, те се плаше да би им то узроковало пословне проблеме“, наводи НДНВ.

Иницијатива је због тога усмерена на развој тог сектора, између осталог и кроз формирање посебног државног фонда за подршку искључиво медијима цивилног друштва и евентуалних модела пореских и других олакшица да би се обезбедила дугорочна финансијска одрживост тих медија.

„То може бити кроз ослобађање од плаћања ПДВ-а, те појединих накнада, али и кроз обезбеђивање пореских подстицаја за запошљавање младих новинара и слично. На тај начин би се створили ;услови за остваривање дуготрајније финансијске одрживости ових медија“, пише НДНВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси