Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Како најефикасније пратити Северину преко друштвених мрежа“: Саговорници Данаса о посети министра Ристића Белорусији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 09. 2024.

Аутор: Д. Д, Извор: УНС

„Како најефикасније пратити Северину преко друштвених мрежа“: Саговорници Данаса о посети министра Ристића Белорусији

Белоруски министар комуникација и информационих технологија Константин Шулган примио је делегацију из Србије на челу са Дејаном Ристићем, министром информисања и телекомуникација, а на састанку је било говора „о сарадњи у области дигиталног развоја“.

Како су пренеле тамошње агенције, Белорусија је заинтересована за проучавање искустава Србије у области информационих технологија.

„Прелиминарни интервјуи су спроведени како би се идентификовале теме од интереса. Пре свега, то је 5Г мрежа, вештачка интелигенција, развој е-трговине, образовање. О овим и другим областима које су важне за дигитални развој разговарали смо довољно детаљно да бисмо разумели прелиминарне податке и пронашли примену искустава Србије у Републици Белорусији и обрнуто“, рекао је Константин Шулган.

Дејан Ристић се, пише Белта, захвалио белоруској страни на позиву на размену искустава и изразио уверење да ће земље остварити нову сарадњу у области информисања и комуникација.

Поред тога, стране су разговарале о питањима успостављања сарадње у развоју електронске управе, пружања услуга грађанима у проактивном формату, имплементације технологија паметних градова, израде пројектне документације у области дигиталног развоја, успостављања сарадње у области поштанских комуникација, образовања…

Оливера Милошевић, потпредседница Удружења новинара Србије (УНС) и чланица Сталне радне групе за безбедност новинара за „Данас“ указује да саму чињеницу да је министар Ристић у посети Белорусији не може да коментарише, јер за сада нема никаквих информација да се било шта тиче медија конкретно и информисања, већ да је фокус на дигитални развој и информационе технологије.

„Србија која и сама има проблем са медијским слободама, не може користити и размењивати никаква искуства у тој области са земљом у којој је новинарство потпуно заробљено од стране власти, где је укинута свака врста слободе говора и мишљења и где се новинари прогањају и затварају“, указује она.

Милошевић је искористила прилику и да још једном апелује испред УНС-а на институције Републике Србије да не изручују новинара, редитеља и опозиционог активисту Андреја Гњота Белорусији.

Професор Правног факултета у Новом Саду Бојан Пајтић кратко је оценио шта би могао да буде евентуалан разлог за Ристићеву посету.

„С обзиром какво је стање медија у Србији, претпостављам да је министар отишао да покупи мустру потребну да се дотуче и оно мало слободних и независних медија у земљи“, рекао је Пајтић.

Новинар Недим Сејдиновић указује да ће „размена искустава“, која се наводи као званични разлог посете, бити интересантна.

„Неће Белорусија ништа од нашег министра моћи да научи о комуникационим технологијама, овај ништа о томе не зна, као уосталом што не зна ништа ни о медијима. Можда Ристић са собом поведе стручњаке из БИА-е и ВБА да размене искуства са домаћинима о томе који су софтвери најефикаснији за прислушкивање и прогањање политичких противника и праћење друштвених мрежа Северине и других сличних робусних спољних непријатеља“, указује Сејдиновић.

Како додаје, можда ће доћи и до „размене и искуства о уништавању медијских слобода и зомбирању властитих грађана“.

„Али, за тако што би у делегацији Србије, најмање, морале бити присутне Сузана Васиљевић и Оливера Зекић са својим рецентним тоалетама. Ристић слабије конта“, каже Сејдиновић.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

03.09.

2024.

Juče - DANAS - sutra [нерегистровани] у 00:41

Čemu UNS

Čemu UNS ako postoji samo da repostuje članke Danas-a i Luksemburških medija?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси