Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто тројац Кина, Си Ђинпинг и Путин има највише позитивног времена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2024.

Аутор: Нађа Вукајловић Извор: Данас

Зашто тројац Кина, Си Ђинпинг и Путин има највише позитивног времена

Си Ђинпинг и Владимир Путин су у дневницима на телевизијама са националном фреквенцијом најпозитивније приказани, иако су њихове државе према Фреедом Хоусе листи имале статус неслободних, показао је једноипогодишњи мониторинг БИРОДИ-а који је трајао од 1. децембра 2022. до 31. маја ове године. Поред стандардних телевизија Пинк и Хаппy, међу симпатизерима Русије и Кине се нашао и јавни сервис РТС.

У ударним информативним емисијама, највише позитивног времена су добили председник Кине, Си Ђинпинг (70.1 одсто позитивног времена) и Кина као држава (61.9% одсто). На трећем месту је Владимир Путин као председник Русије са 46 процената позитивног времена, док је на четвртом Русија као држава са 29,6 одсто позитивног времена.

Тројац Кина, Ђинпинг и Путин су актери са највише позитивног времена на РТС-у, Пинку и Хаппy, како преноси БИРОДИ. Битно је нагласити да председник Кине за годину и по дана није представљен ни на секунду негативног времена ни на једној телевизији са националним покривањем.

Поред нејасноће зашто Пинк и Хаппy на неки начин фаворизују Кину и Русију, односно њихове председнике, поставља се и питање да ли РТС, као јавни сервис, сме да допусти себи да буде у истом кошу са ове две телевизије, док истовремено више програма посвећује једној страни.

„Диве се лидерима недемократских држава“

Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана, за наш лист наводи да радикали и СПС већ деценијама спроводе антизападну пропаганду која је добила размере хистерије и која се ублажује само привремено за потребе медијске експлоатације доласка председника или премијера неке велике земље у Србију.

– Они истински презиру све што “колективни запад” представља, органски не подносе и не деле вредности на којима су ти системи засновани, искрено их вређа када са тих страна добијају критике због урушених институција, недостатка медијских и политичких слобода и разарања демократије. Декларативна посвећеност европским интеграцијама за њих је ужасно напорна јер је константно претварање немогуће – указује Грбовић.

Додаје да лидери и системи којима се они заиста диве долазе управо из недемократских држава попут Кине и Русије.

– Култ лидера, неоптерећеност законима, “државни разлог” као легитимно оправдање за наношење било какве неправде и несреће појединцу, потпуна контрола медија и привреде су идеали о којима они сањају. Тако да је више него јасно одакле то све долази. Проблем је у томе што се такво понашање лоше рефлектује на живот наших грађана – објашњава Грбовић.

Наш саговорник каже да се плашењем грађана “злим колективним западом” и измишљањем неких победа или спречавањем да нас “униште” не мења суштинска опредељеност људи да желе животни стандард и уређеност по угледу на земље ЕУ.

– А не Русије или Кине, али са друге стране нас то удаљава од могућности да се то опредељење и реализује у стварности – закључује Грбовић.

„САД и ЕУ нису позитивно приказане јер имају критичке примедбе према власти“

Професор Факултета политичких наука у пензији Раде Вељановски каже да је БИРОДИ утврдио тачне информације, те да режимски медији промовишу Путина и Си Ђинпинга, јер је то део пропаганде власти.

– То јесу председници двеју великих и моћних држава, али то су истовремено лидери са којима Александар Вучић има одличне односе. Они владају сличним методама и имају блиске погледе на међународну политику. Њих Вучић и његови истомишљеници сматрају заштитницима Србије и српских интереса што је врло проблематично јер је тај однос више у интересу Русије и Кине – објашњава Вељановски.

Указује да док САД и Европска унија сарађују са Србијом истовремено имају и критичке примедбе, које наша власт не трпи.

– Медијски јавни сервис би требало да буде пример, образац професионалног рада, али он то није. РТС је део пропаганде власти, само то ради на нешто пристојнији јачин, али онемогућава јавну дебату о најважнијим питањима и занемарује јавни интерес – закључује Вељановски.

Слободан Ћирић, потпредседник Удружења новинара Србије, не искључује могућност да су овакви резултати мониторинга одраз уређивачке политике медија са националном фреквенцијом која је, по правилу, блиска власти.

– Не искључујем, међутим, ни могуцност да удела у овој причи има и стварно расположење јавног мнења у којем, чини ми се, опада наклоност Европској унији и САД – каже Ћирић.

Ипак, сматра да би РТС као јавни сервис требало увек да буде изнад свих партикуларних политичких интереса, у служби јавног интереса и свих грађана.

Телевизије у приватном власништву у начелу могу свој програм да посвећују коме и како желе, чак и у својству ширења пропаганде владајуће странке. Са друге стране, РТС, као јавни сервис у власништву свих грађана Србије, поново је доказао да не поступа објективно, како би требало, већ у корист власти и спољне политике коју она заступа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси