Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шапић оптужио Н1 за „некрофилску политику“: За безбедност возила надлежна полиција, а не Град
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2024.

Аутор: М. Ж, Бета Извор: Н1

Шапић оптужио Н1 за „некрофилску политику“: За безбедност возила надлежна полиција, а не Град

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да Град Београд није одговоран за технички преглед и безбедност аутобуса јавног превоза, већ да је то у надлежности саобраћајне полиције и овлашћених сервиса. Шапић је на конференцији за новинаре оптужио новинарку Н1 да "злоупотребљава трагедије" да би, како је рекао, направила сцену у којој је он безосећајан.

На конференцији за новинаре, коју је организовао поводом завршетка радова на кружном току код Ушћа, на питање Н1 о томе ко је крив што су се у два дана десиле четири саобраћајне несреће у којима су учествовали аутобуси јавног превоза, а у којима су живот изгубиле две особе, оптужио синдикате и медије „да нису фер“.

„Је л’ ви знате ко се бави једини безбедношћу у саобраћају и техничким прегледима? Само полиција, саобраћајна полиција. Мени је жао што је дошло до тих инцидената, али они су се увек догађали, то није оправдање“, казао је Шапић одговарајући на питање Н1.

Н1: Како олако прелазимо преко тога?

„Ви можете да направите тужно лице, то је ружно, баш зато јер су две особе изгубиле живот, да то буде сад мотив да направите сцену у којој сам ја безосећајан а ви сте тужног лица, дрхтавог гласа. Мени је жао тих људи исто као вама, иако немам дрхтав глас“, казао је Шапић.

Он је појаснио да технички преглед возила јавног превоза не ради ниједна служба Града Београда.

„Да ли је возило исправно, то раде службе, технички сервиси који су ауторизовани од МУП-а. Оно што Град Београд ради је да контролише да ли возило чисто, да ли има климу, да ли креће на време…“, навео је Шапић.

Технички преглед је, додаје, њихова законска обавеза.

„Ванредни технички преглед, о коме говори опозиција и ти синдикати са шест чланова, може да наложи само саобраћајна полиција. Технички преглед и безбедност возила не контролише Град“, додао је градоначелник.

Шапић каже да Град контролише и приватне превознике и ГСП.

„Сва возила имају технички преглед, а како је он урађен, на то ми не можемо да утичемо“, рекао је.

А када је новинарка поновила његове речи да се „несреће дешавају“, Шапић је рекао:

„Ја рекао ‘дешава се’, срам да вас буде. Видим да ми замерате и када се људи слупају на улици… Немојте да се играте, да промовишете некрофилску политику, то је кренуло са ‘Рибникаром’. Ми смо натерали приватнике на нове уговоре, оволики број возила нико никада куповао није. Избацили смо Кенткарт“.

Шапић је поручио да се не злоупотребљавају туђе несреће.

„Покушавам да кажем да радимо шта је у нашој моћи. Злоупотребљавате трагичне догађаје. Шта ми треба да урадимо по питању нечега што није у нашој моћи? Ја ћу да вам одговорим на свако питање, само немојте да злоупотребљавате туђе несреће, да играте на карту најнижих страсти других. Оно што је до Града Београда, све смо урадили. И није фер да нас нападате за све, само зато што вас ја нервирам. Ја се повући нећу, ‘сменили’ сте ме 12 пута. Немојте да лажете кад извештавате и ја ћу вам одговарати на сва питања. И кад вам нисам одговарао на питања, не зато што сам вас се плашио, већ јер сте ми фалсификовали одговоре“, рекао је Шапић, који је раније најавио да ће у новом мандату одговарати на питања Н1.

Градоначелник је одлучио да одговара на питања Н1, али телевизија Н1 и даље не добија одговоре ни на једно питање које пошаљемо градским секретаријатима.

На питање новинарке Новинске агенције Фонет да ли је организовао састанак са надлежнима по питању удеса градских аутобуса, Шапић је одговорио контрапитањем:

„Зашто их нисте питали зашто су изашли са возилима која вероватно нису способна. Ми можемо да их замолимо да направе захтев за ванредни технички преглед, ми ћемо направити захтев и упутити саобраћајној полицији, да кад год се деси било шта, да они треба да раде ванредни преглед. што се мене тиче, сваких 15 дана нек им раде технички преглед“.

Шапић је рекао и да ће „да провери“ информације да аутобуси 56, која је једна од најфреквентнијих линија често нема прописани број полазака.

„То јесте надлежност Секретаријата за јавни превоз, то ћемо да проверимо. Информације које имам је да не крене три или четири аутобуса, раније је било да 30 није кретало са своје станице, сада је то на нивоу статистичке грешке“, рекао је Шапић.

Новинарка Н1 питала је Шапића и да ли је нормално да се новинари питају која ће питања да му постављају на конференцијама за новинаре.

„Ја вас то никад нисам питао…“, рекао је Шапић.

Н1: Јесу Ваши људи из протокола

„Немојте никад више да Н1 питате које ће питање да постави. Ево, измамио сам Вам осмех“, казао је Шапић.

Ни Бета не ваља

Шапић је оптужио је и агенцију Бета да није веродостојно пренела његове речи о усвајању градског буџета током конференције за новинаре одржане 25. јула, што према његовој оцени представља „фалсификовање“.

„Када сам дословце рекао, прошли буџет због тога што смо имали један дан, да га нисмо донели до 1. јула, да смо ушли у 2. јул, ушли бисмо још месец дана у привремено финансирање и морали смо ‘наврат-нанос’ да организујемо Скупштину града да бисмо донели буџет, то сам дословце рекао“, рекао је Шапић на отварању за саобраћај кружног тока код Ушћа.

Градоначелник је рекао да је Бета његову изјаву цитирала „донели смо буџет наврат-нанос“ и оценио да је то фалсификовање, те да није проблем ако је прилог урађен у духу опозиције, али да мора да буде истинит.

Он је рекао да агенцији Бета, „уколико још једном буде урадила слично“, неће више одговарати на питања и додао да јој неће давати материјал „како би лагала“ у његово име.

На видео-снимку који поседује агенција Бета са конференције за новинаре 25. јула на аеродрому Лисичји јарак о прскању средства против комараца из авиона, Шапић је одговарао на питања новинара и о градском буџету.

„Овај буџет који смо усвајали 1. јула је био наврат-нанос, јер смо замало пробили један дан, да нисмо успели да саставимо скупштинску већину ушли бисмо у ново привремено финансирање“, рекао је тада градоначелник.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси