Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Север: Оптужбе званичника да Јунајтед медија спрема атентат на Вучића могу изазвати „искру“ опасну по животе новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Север: Оптужбе званичника да Јунајтед медија спрема атентат на Вучића могу изазвати „искру“ опасну по животе новинара

Оптужбе званичника Србије да новинари Унитед Медиа спремају атентат на Александра Вучића „могу изазвати искру која може бити врло опасна за животе, сигурност и рад“ људи у медијима који су у власништву Драгана Шолака, али и њихових колега, изјавила је председница Европске федерације новинара Маја Север.

Званичници у Србији и медији под њиховом контролом оптужили су новинаре Унитед Медиа да желе да науде председнику Србије Александру Вучићу.

„Мени ово звучи веома опасно. Ја сам новинарка, синдикалка и председница Европске федерације новинара и хтела бих да кажем да је ово изузетно опасно за вас који радите новинарски посао, за вас који сте у студију, за вас који сте на терену… Ови напади Александра Вучића и Ане Брнабић на власника једног медија, у овом случају, то је ваш медиј, могу се нажалост веома опасно и ружно рефлектовати на сигурност и на рад новинара“, рекла је за Н1 Маја Север.

Она је додала да оптужбе званичника да новинари Унитед групе спремају атентат на Александра Вучича „могу само изазвати искру која може бити врло опасна за животе, за сигурност и рад људи у медијима који су у власништву – овога пута Шолака – који је мета и таргетиран да је замислио да изведе атентат на Александра Вучића“.

Политичари треба да „стану на лопту“

„Али у овом тренутку угрожени све ви. Ви који сте на екрану Н1, који потписујете текстове у новинама или у медијима у власништву Шолака. Зато бих позвала ваше политичаре да „стану на лопту“, да размисле шта раде и на који начин угрожавају сигурност и рад људи који поштено раде свој новинарски посао“, нагласила је Север.

Коментришући нападе Ане Брнабић којима је и она, као председница ЕФЈ била подвргнута, између осталог зато што је коментрисала неке од догађаја у Србији, Север је рекла да јој све то личи на нападе којима је овог лета била изложена новинаркаТамара Скрозза.

„Ја сам погледала видео који је Брнабић објавила на Твитеру. У том видеу се углавном врте гости Н1, тај видео је као и ситуација са Тамаром Скроззом – то је све манипулација. Ми смо као ЕФЈ пратили и реаговали због онога што се овог лета дешавало са Тамаром Скроззом… Додаћу и информацију од данас да су нашу певачицу Северину зауставили на граници уз речи – зашто идеш у Србију која ти не ваља, итд…Све је то застрашивање“, навела је Маја Север. 

Додала је да њу не може застрашити ни Брнабић ни Вучић.

„Као уосталом ни вас…Ви радом показујете не храбост, него једноставно професионализам. Начин на који они таргетирају људе, на који људима од живота праве пакао је невероватан“, казала је Север.

Додала је да ЕФЈ морала да неким људима понуди „да се склоне на неко време јер није била реч о увредима „таблоида плаћених државним новцем, него се радило  о озбиљним претњама смрћу“.

„Мислим да ми је колегиница из НУНС- а рекла да је у последње време било шест озбиљних претњи смрћу против ваших колегиница и колега…Страх ме је, јер се питам када ће такве претње мотивисати неког да почне са озбиљим претњама или надам се, не реализацији те претње“, нагласила је председница ЕФЈ.

После протеста због литијума – у Србији све жешће

Одговарајући на питање да ли јој се чини да је у Србији ситуација све гора, када је реч о слободним медијима, Север је оценила да су масовни протести против ископавања литијума учинили да се ситуација у Србији заоштрава.

„Наравно, као и у целој Европи , али у овим нашим крајевима, поготово код вас, то иде још јаче и жешће…После ових догађања са литијумом, понашање не само ваших политичара него и Европе, учинило је да се  ствари заиста интензивирају. Као што је писао Политико, евидентно је да Вучић у Србији лагано губи тло под ногама и онда је ситуација све жешћа…Али понављам… ви, ваше колеге, који пишу у тим медијима, сви који сте дневно на улици, на терену… сте у опасности…“ рекла је Север.

Додала је да и њој некада на улици добацују нешто „што је резултат манипулације“.

„Не могу да замислим како је вама…Сва та радикализација, то јачање поларизације се одражава у вашим свакодневним животима…када одете у продавницу где неко може да вас сретне… Поруке које шаље Ана Брабић се могу рефлектовати неког јутра на неког човека и надам се да се то неће лоше завршити. Ту изражавам подршку и забринутост… Недопустиво је како он таргетира власника вашег медија, али то се може одразити у свакодневном животу неком од ваших колега. То је страшно јер ви професионално отварате медијски простор људима који имају различита мишљења“ закључила је за Н1 председница ЕФЈ Маја Север.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси