Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула вокална солисткиња и новинарка Нада Воденичар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2024.

Извор: РТС

Преминула вокална солисткиња и новинарка Нада Воденичар

Вокална солисткиња и новинарка Нада Воденичар преминула је у 88. години у Црепаји.

Нада Воденичар, интерпретаторка војвођанских песама, рођена је 29. децембра 1936. године. Родитељи су јој били учитељи, па је прво музичко образовање стекла од оца који је свирао виолину.

Са 18 година положила је аудицију за вокалне солисте Радио-Београда код Властимира Павловића Царевца, која је била пресудна за њен музички живот. Певала је све до 1969. године.

Радила је кратко као музички уредник Радио Новог Сада, а након тога се запослила као новинар у листу Економски преглед. Нада Воденичар снимала је песме најчешће уз Народни оркестар РТБ који је предводио Царевац и Тамбурашки оркестар Јанике Балажа.

Њене интерпретације, које се чувају у Звучном архиву Радио-Београда и Радио Новог Сада, остаће школа за многе будуће вокалне солисте. У телевизијској архиви сачуване су две емисије о њеном музичком животу реализоване у оквиру серијала Док је света и века 2013. године.

Као пензионер, посветила се баштованству и узгоју домаћих животиња. Живела је у Црепаји где је одликована као заслужни грађанин. Сахрањена је 21. августа 2024. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси