Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада формира тимове за праћење страних медија: Пропаганда или заштита имиџа Србије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2024.

Аутор: Ж. Бошњаковић Извор: Данас

Влада формира тимове за праћење страних медија: Пропаганда или заштита имиџа Србије?

Директор владине Kанцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон је најавио да ће се формирати тимови за праћење вести о Србији у страним медијима и реаговати на њих, што указује на могућност злоупотребе оваквих активности у пропагандне сврхе власти, уз додатно трошење буџетских средстава за ширење партикуларних политичких ставова, сматрају саговорници Данаса.

Kако је Гујон најавио, у сваком тиму ће бити по неколико новинара који ће бити или родом из тих земаља или Срби из дијаспоре који су тамо рођени, а који разумеју језик и менталитет те земље.

Kако је навео, њихов задатак ће бити да испрате све што се објављује на тим језицима, не само у тој земљи, већ свуда где се они користе у медијима, а да у случају лажних вести, реагују демантијима или објављивањем ауторских текстова.

„Такви тимови који прате шта се о Србији пише у свету већ постоје. Јер да не постоје и да их држава не плаћа, не бисмо имали толико свакодневних реаговања са разним спиновањима и злоупотребама онога што је о Србији речено“, каже Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука у пензији.

Он додаје и да се све ово ради под паролом да се Србија тако штити од страних утицаја, неправедних оптужби и критика.

Сврха формирања овог тима, како наводи, јесте да се таква делатност владе легитимише.

„Циљ овакве идеје је очигледно да се они сада легитимишу и да могу јавно да иступају, јер је држава кренула у сукоб са цивилним сектором који критички говори о Влади Србије и председнику Александру Вучићу. Сада очигледно хоће да легитимишу своју контраофанзиву, и то може да послужи у пропагандне сврхе власти, али не може донети никакву демократизацију јавног дијалога“, сматра Вељановски.

Слободан Ћирић, потпредседник Удружења новинара Србије, каже да организовање манифестација, изложби ради промовисања српске културе и традиције види као сасвим легитимну активност једне државне институције.

Међутим, прављење тимова за праћење страних медија не сматра добром идејом.

„Бојим се да прављење тимова који ће пратити стране медије и реаговати на оно што је у њима објављено, може бити проблематична игра на ивици провалије, зване пропаганда, државни агит-проп који може и те како зависити од онога ко је тренутно на власти“, указује Ћирић.

Наводи и да постоје разни легитимни начин за реаговање на писање медија.

„Медији су слободни, свако ко је незадовољан њиховим објавама може да реагује на различите легалне и легитимне начине, али то не би требало да буде посао државних тимова специјално оформљених за ту намену“, истиче Ћирић.

Ђорђе Павићевић, професор на Факултету политичких наука, сматра да је формирање оваквог тима за праћење вести о Србији прављење још једне канцеларије, мимо министарстава чији је посао да се бави дипломатијом или министарства које се бави информисањем.

„Пошто, за разлику од домаћих, ова власт не може да контролише медије у иностранству, решила је да отвори канцеларију која би се бавила ширењем истине о себи, својим достигнућима и улози у светској политици“, каже Павићевић.

Он додаје и да сам избор Анроа Гујона за директора канцеларије указује на то шта ће и како та канцеларија радити.

„Још као припадник десничарског француског покрета идентитараца показао се као учесник у глобалном културном рату против либералне хегемоније. Сада ће трошити око 3,1 милиона евра из буџета Републике Србије на ширење СНС и Вучићеве истине о Србији, али вероватно и на повезивање са истомишљеницима широм света и сврставање Србије у постојећем културном рату екстремне деснице против неких изборених права и слобода, пре свега мањинских група“, каже Павићевић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.08.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 18:44

providno

Samo jedno pitanje: swvi mediji ,od RTS pa nadalje, objavili tu informaciju. A vi, po običaju, objavljujete je sa Danasa. Providno...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси