Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РСФ: Израелски тенк намерно циљао групу новинара у Гази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2024.

Извор: Цензоловка

РСФ: Израелски тенк намерно циљао групу новинара у Гази

Репортери без граница најавили четврту пријаву Међународном кривичном суду против Израела за ратне злочине против новинара

Фриленс репортер Ибрахим Мухареб је убијен, а његова колегица Salma al-Qaddoumi је рањена када је израелски тенк намјерно пуцао на групу новинара са ознакама да су медији, јавили су Репортери без граница (РСФ). Организација је осудила напад на медијске раднике и поновила свој позив да новинари у Гази буду заштићени.

Ибрахим Мухареб и Salma al-Qaddoumi били су дио групе новинара који су 18. аугуста отишли у Khan Yunis у центру Појаса Газе како би извјештавали о израелском повлачењу. Према информацијама РСФ-а, око 19 сати израелски тенк је отворио ватру на групу, погодивши двоје. Аl-Qaddoumi је успјела побјећи, упркос томе што је добила повреду леђа док Мухареб није могао бити евакуисан јер се пуцњава наставила. Kолеге су сљедећег јутра пронашле његово тијело, јавља РСФ.

Видео који је снимио фоторепортер Еззедине Муасхер и објавио на свом Инстаграм налогу приказује тенк који се приближава на крају улице наспрам групе. Тенк је тада отворио ватру, док су Муасхер и група новинара, сви у прслуцима с натписом “ПРЕС”, почели трчати у заклон.

Јонатхан Дагхер, шеф ођела за Блиски исток РСФ-а, каже да је Ибрахим Мухареб посљедњи новинар који је убијен јер је покушао радити свој посао у Гази. Подсјетио је да видео снимци и искази очевидаца истичу да је група новинара са којом је Мухареб био била изолована и са идентификацијама када је израелски тенк отворио ватру, што, како је нагласио Дагхер, показује да је био мета.

“Осуђујемо поновљене нападе израелске војске на новинаре. Међународна заједница мора извршити притисак на Израел да заустави овај покољ. Престанак некажњивости ових злочина је такође од суштинског значаја. Поднијет ћемо нову пријаву Међународном кривичном суду за ратне злочине против новинара”, рекао је Дагхер.

Мухареб је био фриленсер са сједиштем у Гази и радио је за палестинску новинску страницу ПДН одакле су нагласили да је био мета док је радио свој посао. Аl-Qaddoumi је фриленс фоторепортерка која, према информацијама РСФ-а, ради за међународне новинске агенције, укључујући Агенцију Франс прес.

РСФ истиче да су израелске одбрамбене снаге убиле више од 130 новинара у Појасу Газе од 7. октобра 2023. године, међу којима је најмање 30 новинара који су убијени док су радили свој посао, док је на десетине других повријеђено или евакуисано. Организација је навела и да је Појас Газе и даље затворен за међународне медије, упркос њеним поновљеним позивима да се границе отворе за новинаре који желе да изађу или уђу.

РСФ додаје да је поднио три жалбе Међународном кривичном суду (МKС) оптужујући израелске снаге да су починиле ратне злочине против новинара од 7. октобра 2023, а да је Тужилаштво МKС-а саопштило да су злочини над новинарима у Гази укључени у истрагу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси