Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власти Аустралије одлажу издавање визе руско-америчкој новинарки и књижевници Маши Гесен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2024.

Аутор: media.ba Извор: media.ba

Власти Аустралије одлажу издавање визе руско-америчкој новинарки и књижевници Маши Гесен

Захтјев за визу је одгођен након што су руске власти, у одсуству, осудиле Гесен на затворску казну од осам година.

Руско-америчкој новинарки и књижевници Масхи Гесен одгођен је захтјев за аустралску визу након што су је у јулу ове године руске власти осудиле у одсуству на затворску казну од осам година, јавила је јучер Коалиција за жене у новинарству(CFWIJ).

Из CFWIJ-а наводе да је због “измишљених оптужби” Русије, Гесен ускраћена могућност да слободно путује. Ова ситуација, како истичу, је примјер изазова са којима се суочавају прогнани новинари који су и даље на мети Русије, а који се суочавају са неоснованим оптужбама и етикетирају као екстремисти упркос томе што живе у егзилу.

The Guardian пише да је Гесен, која се тренутно налази у Сједињеним Америчким Државама и која је позната критичарка руског предсједника Владимира Путина, поднијела захтјев за издавање аустралске визе 21. јуна ове године како би присуствовала и била једна од говорница на Фестивалу опасних идеја који ће се у аустралском граду Сиднеју одржати 24. и 25. августа.

Организатори фестивала су, како преноси The Guardian, истакли да су аустралске власти одгодиле издавање њене визе након што су из министарства унутрашњих послова те земље захтијевали од Гессен да достави информације о додатним полицијским провјерама из Русије.

Након што су обавијештени да је тражене документе немогуће доставити, аустралско министарство унутрашњих послова је затражило провјере од ФБИ-а и америчке полиције у чијим надлежностима, како је истакнуто, Гессен никада није оптужена или осуђена за неко кривично дјело.

Према писању The Guardiana, Гесен је критиковала аустралску владу због одлагања издавања визе, тврдећи да су јој “функционално ускратили” визу, чиме су помогнути покушаји Русије да је ушуткају.

Награђивану новинарку и књижевницу која пише за New Yorker и New York Times је суд у Москви осудио средином јула на осам година затвора због оптужби за ширење лажних информација о руској војсци. Гессен се под наведеним оптужбама нашла након објављеног интервјуа са руским новинаром Yуријем Дудом са којим је разговарала о злочинима почињеним у украјинском граду Бучи.

CFWIJ пише да је Гесен напустила Русију због ескалације кршења грађанских слобода и истиче како Кремљ појачава репресију према новинарима у егзилу тако што их непрестано излаже лажним оптужбама и ставља их на потјернице.

Из ове организације су позвали аустралско министарство унутрашњих послова да хитно преиспита ову одлуку и изда визу за Гессен, без даљег одлагања. Из CFWIJ-а су позвали владе земаља које признају руску агресију на Украјину да престану са прогоном оних који настављају разоткривати и извјештавати о Путиновом режиму.

CFWIJ упозорава да овај случај указује на посљедице изазване бирократским процесима и да земља попут Аустралије, која опћенито подржава слободу медија, на овај начин ненамјерно поможе настојањима ауторитарних режима да ушуткају своје неистомишљенике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси