Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уместо планираног узимања пара - плаћа новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2009.

Извор: Дневник

Уместо планираног узимања пара - плаћа новинарима


"Дневник", доскорашњи главни уредник овог листа Петар Петровић и новинарка Ивана Брцан, одлуком новосадског Општинског суда нису дужни да надокнаде штету Новосађанину Горану Г. који их је тужио због повреде угледа и части, захтевајући 300.000 динара.

Уместо тога, суд је одлучио да је тужилац дужан наведенима да исплати, на име накнаде трошкова парничног поступка, свеукупан износ од 52.000 динара у року од 15 дана под претњом извршења. Пресуда, наравно, није правоснажна, а тужилац има право жалбе.

Подсећања ради, Горан Г. тужио је поменуте актере због тога што му је, како је сматрао, нарушен углед објављивањем фотографије у нашем листу. Спорни снимак је објављен у "Дневнику" у суботу, 5. јула 2008. године, као прилог уз текст под насловом "Дивља дечурлија на опаким машинама".

На фотографији се, између осталих, из профила, са сунчаним наочарама, види тужилац како управља чамцем, па су он и његови заступници стали на становиште да је он возио чамац Дунавом поштујући прописе, те да је објављивањем фотографије поред текста с таквим насловом нарушен његов углед, с обзиром на то да је послован човек, те да се по узрасту, карактеру, и послу којим се бави не може назвати "дивљом дечурлијом".

Новински текст се, иначе, односи на чињеницу (произашлу из информације коју је "Дневник" добио од појединих припадника спасилачке службе на Штранду) да многи возачи глисера, скутера и осталих пловила, не поштујући прописе и не водећи рачуна о кретању на утврђеној удаљености од обале и (или) бова на купалишту, угрожавају безбедност купача. Суд је утврдио да се на фотографији неспорно види да се чамац тужиоца кретао у непосредној близини купача, те се позвао на наредбу Министарства за капиталне инвестиције Лучке капетаније “Нови Сад” по којој глисери и скутери могу пловити само на удаљености већој од 200 метара од обале.

У пресуди стоји да је тужбени захтев неоснован, а међу кључне аргументе је, вероватно, једна од ставки члана 45 Закона о јавном информисању, где стоји да се информација из приватног живота, односно запис, "може објављивати без пристанка лица на које се односи ако је лице својим понаш ањем дало повода за објављивање информације, односно записа". Суд је сматрао да је тужилац својим понашањем – кретањем на непрописан начин, дао повод за објављивање фотографије, а да сам текст уз који је фотографија објављена говори о догађају од значаја за јавност, као и да су информације из текста у "циљу заштите, упозорења и образовања ради повећања сигурности", што представља јавни интерес.

Д. Кн

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси