Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Михаило Миша Васиљевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2024.

Аутор: Телеграф.рс Извор: Телеграф.рс

Преминуо Михаило Миша Васиљевић

У Београду је данас у 91. години живота, преминуо Михаило Миша Васиљевић, угледни спортски новинар и дугогодишњи уредник листа Спорт. Васиљевић је рођен у Крагујевцу 1933. године, где је завршио чувену Крагујевачку гимназију, а потом долази у Београд да студира медицину.

Ускоро открива да га шах занима много више од медицине, те убрзо постаје један од најбољих младих шахиста старе Југославије, а онда стиче и титулу омладинског вицешампиона.

Преко шаха, извештавајући са турнира у Хестингсу 1958, Михаило улази у свет спортског новинарства. У листу Спорт је провео цео свој радни век, најпре радећи као новинар, а онда и уредник Фудбалске рубрике и заменик чувеног Љубе Ловрића.

Од 1982. године, у два мандата је био главни и одговорни уредник Спорта, листа који у то време пробија све тираже и биo изузетно читан у целој СФРЈ. Миша Васиљевић је током каријере извештавао са свих најзначајнијих спортских догађаја, светских и европских фудбалских првенстава, олимпијских игара. Први је добитник награде Златно перо, 1985. Годину дана касније добија Октобарску награду Града Београда, а 2022, на предлог млађих колега, и Награду за животно дело Удружења спортских новинара Србије.

Миша је и аутор монографије о Фудбалском савезу Београда, као и о фудбалским светским првенствима током претходних деценија. Осим тога, аутор је књиге о Драгану Џајићу Џаји. Михаило Миша Васиљевић иза себе je оставио ћерку, две унуке и двоје праунука. Биће сахрањен у Београду, на гробљу Лешће, у понедељак 29. јула у 13.30 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси