Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почиње са радом нова медијска платформа – Media Inlet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2024.

Извор: НУНС

Почиње са радом нова медијска платформа – Media Inlet

Media Inlet, нова медијска платформа од овог месеца је доступна корисницима у Србији. Ова интерактивна платформа омогућава читаоцима и гледаоцима да редакцијама предлажу теме, деле своје приче и директно комуницирају са новинарима.

Media Inlet је замишљен тако да редакцијама пружи прилику да створе транспарентнији, инклузивнији и репрезентативнији медијски простор, као и да покажу своју посвећеност квалитетном новинарству.

“Само једна испричана прича у медијима може да инспирише, информише или промени животе других. Управо зато смо желели да мотивишемо редакције, као и њихове читаоце и гледаоце, да интензивније сарађују. Тако је настала идеја о Media Inletу", објашњава Бранислава Ловре, једна од ауторки и сениор лидерка пројекта.

Ловре, као дугогодишња новинарка, ТВ водитељка и АИ консултанткиња, била је једна од стипендиста програма LEAP: News Innovation Lab, пројекта Међународног центра за новинаре (ИЦФЈ) који је окупио новинаре из више од 40 земаља.

"Платформа Media Inlet је развијена кроз овај програм. Током неколико месеци, имала сам прилику да заједно са колегама из целог света размењујем искуства и свакодневно учим. Било је изванредно осмислити пројекат који смо недуго затим могли да реализујемо. Фокусирали смо се на сарадњу између редакција и читалаца јер верујемо у тимски рад. Редакције које одлуче да користе Media Inlet добиће додатну прилику да директно сазнају које приче интересују њихову публику, а читаоци ће добити позив и конкретне кораке како да се обрате медијима уколико имају причу за коју сматрају да би требало да буде објављена", истакла је Ловре.

Како Media Inlet функционише?

Заинтересовани медији могу да се обрате Media Inlet тиму и добију додатне информације.

Уколико одлуче да користе Media Inlet, на свој вебсајт постављају визуелни сегмент, путем којег позивају читаоце да се обрате редакцији и пошаљу причу за коју мисле да би требало да буде објављена. То може бити предлог за интервју са успешним учеником, неким ко је урадио добро дело, или прича која захтева додатно истраживање. Процес слања је осмишљен тако да буде једноставан и кориснике води корак по корак, уз јасна упутства.

Уколико желе, читаоци могу да пошаљу предлог теме анонимно или да оставе своје податке и да сазнају шта се даље дешава са причом коју су предложили.

На овај начин моћи ће да виде колико је новинарски посао комплексан – од редакцијских састанака, узимања изјава саговорника, проверавања информација. Моћи ће да сазнају како један текст настаје и шта се дешава, све до момента објављивања. Овај део је такође једноставан за коришћење. Читаоци могу брзо и лако бити обавештени о статусу својих прича, захваљујући унапред припремљеним информацијама које им пружају увид у сваки корак овог процеса, све до промоције објављеног текста.

“Током рада на међународним пројектима, уверила сам се да су иновације и одговорно коришћење технологије кључни за будућност новинарства. Данас је једноставније него икад увести АИ алате и иновације у свакодневни рад и постићи позитивне резултате уз минималне трошкове. Ипак, најважније је да обратимо пажњу на етичку примену ових технологија“, рекла је Ловре.

Бранислава Ловре током последњих година ради као консултанткиња у области етичке примене вештачке интелигенције. Сарађује са бројним организацијама широм света. Њена посвећеност новинарству, медијима и одговорној примени АИ препозната је 2023. године, када је сврстана у ТОП 100 жена на светском нивоу у области АИ етике.

Media Inlet је у овом тренутку у бета фази. Новинари и медијске куће које желе да пробају и користе ову платформу могу да нас контактирају на мејл infomediainlet@gmail.com.

Број места је ограничен, коришћење је бесплатно и обезбеђена је техничка подршка. Додатне информације можете пронаћи на www.media-inlet.com.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси