Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саопштење поводом оптужби Републичког геодетског завода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2024.

Аутор: Нова економија Извор: Нова економија

Саопштење поводом оптужби Републичког геодетског завода

Републички геодетски завод је преко друштвене мреже X и у писму Делегацији Европске уније у Србији изнео низ клевета и неистина на рачун Нове економије и њене главне уреднице Биљане Степановић.

У типично агресивном и истином неометаном маниру, у РГЗ-у тврде да им наш лист не дозвољава да изнесу своје аргументе, да нисмо хтели да објавимо њихов деманти на текст објављен у штампаном издању Нове економије под насловом „Против кога све ратује Катастар“ и затим пренет на порталу и да тај деманти није објављен „ни у штампаном ни у дигиталном издању“.

РГЗ затим износи низ потпуно скандалозних и, очекивано, ничим поткрепљених тврдњи: Да извештавање Нове економије „наручују интересне групе“, да уредница Нове економије објављује „наручене текстове“, да „покреће интензивну кампању“ против РГЗ-а и да је та „кампања“ „управо наручена од стране ментора ових интересних група“ (не каже се којих), итд.

РГЗ наводи и да ће у наредним данима да „разоткрију јавност“ – мада се надамо да ипак не планирају да разоткривају јавност, већ да јавности разоткрију које су то групе, који су то ментори и да пруже доказ за своје тврдње да та неименована бића од Нове економије наручују текстове које наводно објављујемо и кампање које наводно покрећемо.

Уколико РГЗ не може ничим да поткрепи ове тврдње, биће јасно да је реч о најобичнијим увредама и клеветама једне државне институције против једног независног медија који извештава о њеном раду.

Суду се нећемо обраћати, јер смо се уверили да то не вреди и да тамо нећемо наћи правду. Али ћемо се зато и ми обратити међународним организацијама – Светској банци, ОЕБС-у, ЕУ Делегацији, као и домаћим и страним новинарским организацијама и удружењима.

Што се осталог тиче, редакција нашег листа је, благо речено, запрепашћена дрскошћу Републичког геодетског завода да „сипа неистине брзином муње“ о томе како наводно Нова економија неће да објави њихов деманти, када смо их писмено обавестили о тачном датуму када ће њихов одговор бити објављен. Тај датум је 1. септембар – дан када излази следећи број Нове економије, први у ком уопште можемо да објавимо њихов допис.

Када РГЗ овако флагрантно, слободно и неоптерећено износи неистине о нечему о чему постоји писани доказ, немогуће је не запитати се шта у тој институцији раде онда када таквих писаних доказа нема.

О датуму објављивања њиховог одговора смо их обавестили електронском поштом 11. јула заједно са информацијом да је то дан када излази први следећи број Нове економије када ће њихов текст бити пренет и на порталу, што је динамика коју наш лист иначе примењује на све текстове из штампаног издања, и на тај допис нисмо добили никакав одговор и никакав протест од РГЗ-а.

Уопште је бизарно да нас неко оптужује да нешто није објављено „ни у штампаном ни у дигиталном издању“, када никакво издање још није ни одштампано.

Дакле, да закључимо:

РГЗ је обавештен кад ће њихов одговор бити објављен.

РГЗ зна када ће њихов одговор бити објављен.

РГЗ није имао примедбе на датум када ће њихов одговор бити објављен.

И РГЗ је одлучио да све то сакрије од јавности.

С поштовањем,

Колегијум Нове економије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси