Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбор за културу и информисање: Повећана претплата за РТС од 349 динара плаћаће се од 1. августа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2024.

Аутор: Бета Извор: Данас

Одбор за културу и информисање: Повећана претплата за РТС од 349 динара плаћаће се од 1. августа

Већином гласова чланова Одбора за културу и информисање данас је донета одлука да се Народној скупштини предложи амандман који је поднела председница тог одбора Невена Ђурић, а који је подржала Влада Србије, да се претплата за РТС по новој цени од 349 динара од грађана почне наплаћивати од 1. августа.

У исто време, већином гласова чланова Одбора, донета је одлука да се предложи Народној скупштини да не прихвати 26 амандмана на Предлог закона о Изменама закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавне медијске сервисе, које није прихватила Влада Србије, а који су били поднети од стране опозиције.

У расправи пре гласања, посланица „Србије против насиља“ Ивана Роквић је упитала где иде новац од претплате коју грађани плаћају, за коју је навела да ће бити „милион и по евра месечно само од повећања“, и додала да не жели да плаћа претплату за РТС на коме није видела ниједног опозиционог представника ван кампање.

„Где одлази новац РТС-а, где иде даље, јер не иде на оне пројекте које је претходно одобрио Управни одбор, а чак и кад се открију финансијске малверзације тај предмет стоји у тужилаштву“, рекла је Роквић.

Посланик и председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац је рекао да је информативни програм проблем на РТС-у, за који је навео да је „дезинформативни програм“ који би требало да плаћају чланови Српске напредне странке (СНС) „јер је то њихов билтен“.

Посланик Странке слободе и правде (ССП) Бранко Миљуш је рекао да се амандмани које су поднели посланици опозиције „мање више базирају на једној чињеници, да РТС не обавља свој посао“, као и да је „свако ко се бавио мониторингом рада РТС-а недвојбено установио да њиме доминирају људи који су на власти“.

Министар за културу и информисање Дејан Ристић је, поводом критике да се претплата за РТС наплаћује преко рачуна за струју, те да неки грађани тако плаћају два пута претплату јер имају више бројила, рекао да су „изузети сви који су имали право“, и да „таквих случајева више нема“.

Ристић је рекао да се РТС финансира са 70 одсто новца који грађани плаћају претплатом, а РТВ Војводине са 30 одсто претплате.

„Претходних година укинута су буџетска давања за РТС како се не би утицало на уређивачку политику. РТВ Војводине има програм на 16 језика, и добија 900 милиона годишње“, рекао је Ристић.

Он је најавио да ће Министарство на чијем је челу ускоро формирати радну групу за израду Закона о јавним медијским сервисима.

До сада су грађани плаћали 299 динара месечно за претплату за РТС, преко рачуна за струју.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси