Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  SafeJournalists: Посланици политичке партије Покрет Самоопредељење да зауставе кампању клевете медија на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2024.

SafeJournalists: Посланици политичке партије Покрет Самоопредељење да зауставе кампању клевете медија на Косову

Након емитовања чланка босанскохерцеговачког медија „Слободна Босна“ у главним вестима јавног емитера Косова, у којем се оптужују косовски медији (Национале и Перископи) да их „контролишу Србија и Вучић“, посланици и званичници владајуће странке Покрет Самоопредељење (Ветевендосје) покренули су онлајн кампању клеветања косовских медија.

Ова кампања није усмерена само на медије и власнике медија, већ је такође ескалирала у онлајн кампање клеветања и говора мржње усмерених на новинаре. Овој кампањи допринели су и утицајни појединци и грађани који коментаришу ове објаве.

Чланак портала „Слободна Босна“ ослања се на изворе и изјаве контроверзне личности Бобана Богдановића, који се идентификује као српски политички дисидент. Салих Зиба, Димал Баша, Дејона Михали и Аднан Рустеми јавно су критиковали медије позивајући се на непрофесионалан чланак „Слободне Босне“ без довољно ваљаних аргумената и чињеница.

У почетку је ова кампања била усмерена на одређене медије, али је касније ескалирала у претње свим медијима који раде на Косову. Поред тога, посланик Аднан Рустеми позвао је Тужилаштво да истражи косовске медије како би се утврдило да ли Србија финансира онлајн медијске платформе на Косову. Поред тога, у интервјуу који није у вези са овом темом, министарка правде Албулена Хаџију је тврдила да је обавестила тужилаштво о овој ситуацији и изразила уверење у РТК као веродостојан извор информација.

Председник Удружења новинара Косова (УНК) Џемајл Реџа тврди да је ситуација заиста озбиљна. „Годинама се суочавамо са оптужбама владајуће странке Покрет Самоопредељење, али ситуација се из дана у дан погоршава. Посланици политичке партије премијера Куртија користе текст, без аутора, само са изворима и који долази из суседне Босне, да оптуже косовске медије да раде за Србију и Вучића”. Поред тога, Реџа додаје да је „ова серија кампања ширења мржње толико опасна, да се заиста плашимо за безбедност наших колега из обе куће, Национале и Перископи. Сматраћемо одговорним странку Ветевендосје, Владу Косова и премијера Куртија ако им се нешто деси”.

Берат Бужала, новинар и власник онлајн портала НАЦИОНАЛЕ, каже: „Током ова 24 сата били смо сведоци организоване кампање владе, владајуће странке и директора РТК-а који нападају два интернет портала на основу спекулативног текста објављеног у другу земљу, без икаквих доказа“. Поред тога, Бужала додаје: „Кампању против НАЦИОНАЛЕ-а финансира Вучић и угрожава животе сваког радника у нашој компанији. Овакав директан напад власти на медије никада се није догодио у ових 25 година. Илир Мирена из медија Перископи на сличан начин тврди да је оно што разликује недавни напад на Перископи и Национале од других напада то што је влада први пут искористила јавног емитера РТК да нападне друге медије непровереним вестима. „Озбиљне оптужбе објављене у тексту и снимку јавног емитера, а које су пренели званичници владајуће странке, представљају позив на јавно омаловажавање и угрожавање физичке безбедности наших новинара. Сваки будући напад који угрози физичку безбедност нашег особља сматраће се директно подстакнутим од стране владајуће странке Покрет Самоопредељење, коју предводи премијер Аљбин Курти“, додао је Мирена.

SafeJournalists мрежа најоштрије осуђује кампању клевете коју је покренуо Покрет Самоопредељење, као и ширење таквих „вести“ које нападају друге медије на косовском Јавном медијском сервису РТК. Позивамо премијера Куртија да осуди ову кампању клевете и дистанцира се од ових неоснованих оптужби. Штавише, подстичемо погођене медије да покрену судски поступак против оних који су одговорни за тако озбиљне оптужбе, укључујући примарне изворе који стоје иза њих.

SafeJournalists мрежа ће информисати релевантне националне и међународне заинтересоване стране.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопље – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 24.7.2024.

 Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси