Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кад РТК пренесе Слободну Босну а преузму посланици ЛВВ: Истраживачко новинарство или застрашивање новинара?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2024.

Извор: КоССев

Кад РТК пренесе Слободну Босну а преузму посланици ЛВВ: Истраживачко новинарство или застрашивање новинара?

Удружење новинара Косова више је пута, закључно са јучерашњим даном, апеловало на косовског премијера Аљбина Куртија и његово владајуће Самоопредељење да се не упуштају у „неприхватљиве кампање“ које имају за циљ да „застраше новинаре“ на Косову да раде свој посао.

Објављен као „први део ексклузивног сазнања“, које потписује безимени „Истраживачки тим Слободне Босне“: „НАЈВЕЋА ТАЈНА ВУЧИЋЕВЕ (СР)БИА-е (И): Шта је предсједник Србије затајио Scholz-у и зашто се Додик није могао суздржати…“, један његов део завршио је наводно јуче поподне на порталу РТК, да би га за сада два посланика Самоопредељења одмах поделила преко друштвених мрежа уз скриншотове.

Шта пише „Слободна Босна“

У тексту се ова неименована група „истраживача“ бави намерама српског председника Александра Вучића, а тиче се позадине ископавања литијума.

У посебно истакнутом делу, дотиче се и наводних сазнања о Вучићевом утицају на медије на Косову:

„Како сазнаје ‘Слободна Босна’, Вучићев режим је након Црне Горе и Косова у експанзији када је у питању ‘поклапање’ неподобних медија у региону. Наиме, након ‘акција’ у Црној Гори, дошао је ред на медијски удар на Косову, где је, како откривају наши саговорници из те државе, први на ред дошао портал Перископи, који је под директном контролом терористе из Бањске Милана Радоичића, а недавно је завршена и милионска трансакција косовског Национаља, који се критичким текстовима о влади Аљбина Куртија ставио на располагање Вучићевом режиму и изазвао бес међу косовским Албанцима“.

Иако представљен као истраживачки текст, он нема основне елементе потребне за истраживачку новинарску причу. Напротив, ради се о тексту написаном у пропагандистичком и таблоидном тону.

Баш је овај део, како то потврђује и Удружење новинара Косова, РТК одлучила да јуче објави, а потом су се на њега позвали и посланици Самоопредељења Димаљ Баша и Салих Зуба.

Текст на РТК претраживачем, укључујући и Гугл, као и доступну архиву са сајта нисмо, међутим, успели да у међувремену пронађемо.

„Вучићев проблем број 1 је Аљбин Курти, а пред изборе се очекује да се активира његова забава у земљи и иностранству! Према писању листа ‘Слободна Босна’, тврди се да је један портал на Косову под директном контролом терористе Милана Радоичића, док је други портал прихватио милионску трансакцију, са циљем објављивања чланака критичних за владу Аљбина Куртија. То су они злочинци који се крију иза ташне да забављају Србију!“, поручио је посланик Самоопредељења Димаљ Баша.

Придружио му се колега Салих Зуба:

„Има вести које се не дају и постоје вести које се дају, али се не прави ВЕСТ.
Пример: Босанскохерцеговачки дневник Слободна Босна објавио је данас своје истраживање у којем открива планове Београда/Вучића за утицај и контролу медија у региону, укључујући и Косово. Поменута су два косовска медија, Перископи и Национаље. Слободна Босна је упозоравала и на друге текстове. До тада, ово је вест“.

АГК: Опасна и неприхватљива кампања

Реаговало је одмах Удружење новинара Косова са осудом, како наводе, опасне кампање оптужби двојице посланика Самоопредељења против портала Национаље и Перископи.

„Удружење новинара Косова узнемирено је новом кампањом покрета Самоопредељење против медија на Косову. Посланици Сали Зиба и Димал Баша дистрибуирали су чланак из медија под називом ‘Слободна Босна’ у којем оптужују медије на Косову да су, према њима, ‘под контролом Србије и Вучића’,“ објашњавају из удружења, уз детаље порука двојице посланика.

АГК, такође, износи информације о томе ко стоји иза наводних информација са овог портала:

„Писање ‘Слободне Босне’ засновано је на изворима и изјавама контроверзног појединца по имену Бобан Богдановић, који каже да је српски политички дисидент“.

„АГК најоштрије осуђује ову опасну и неприхватљиву кампању посланика владајуће партије Самоопредељење која је усмерена на ова два медија и новинаре који тамо раде. Овакве кампање озбиљно угрожавају безбедност новинара ова два медија, а Самоопредељење и његови посланици морају да буду одговорни за подстицање мржње и потенцијалне нападе на њих“.

Осим што су подсетили на то су већ више пута до сада реаговали са апелима Аљбину Куртију и Самоопредељењу да престану да таргетирају медије и новинаре, истовремено су из овог удружења изразили и жаљење:

„Што је ‘вест”, попут ове, која напада колеге, нашла место у централним вестима Јавне телевизије Косово“.

Иако представљен као истраживачки текст он нема елементе који су потребни за новинарску истраживачку причу.

Портали Перископи и Национаље, уз неколико других медија су се и у прошлости налазили на удару кругова блиским Самоопредељењу, са оптужбама да су повезани са Србијом. Посебно је под удар долазио директор Национаља Берат Бужаља, који је у јавности оштар критичар политике Аљбина Куртија и овог покрета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси