Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Руски суд осудио новинарку РСЕ Алсу Курмашеву на шест и по година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2024.

Извор: Радио Слободна Европа

Руски суд осудио новинарку РСЕ Алсу Курмашеву на шест и по година затвора

Руски суд осудио је Алсу Курмашеву на шест и по година затвора због ширења лажних информација о руској војсци, након тајног суђења, према судским документима и дужносницима, извијестио је 22. јула Associated Press (АП).

Курмашева има двојно држављанство, руско и америчко, и новинарка је Радија Слободна Европа у Прагу.

Пресуда на суду у Казању изречена је у петак, 19. јула, истог дана када је суд у руском граду Јекатеринбургу осудио новинара Wall Street Journala Евана Гершковича за шпијунажу и осудио га на 16 година затвора у случају који су Сједињене Државе назвале политички мотивисаним.

Курмашева, је осуђена за „ширење лажних информација“ о војсци, наводи се на сајту Врховног суда Татарстана.

Курмашева је приведена 18. октобра 2023. под оптужбом за кршење такозваног закона о“страним агентима“ и ширење лажних информација о руској војсци.

Гласноговорница суда Наталија Лосева потврдила је за АП да је Курмашева осуђена на шест и пол година затвора за случај који је класифициран као тајни, не наводећи детаље о природи оптужби против ње.

Упитан о одлуци, предсједник РСЕ, Stephen Capus, осудио је суђење и казну Курмашевој, описавши то као „изругивање правди“. Рекао је да је једини „праведан резултат за Алсу њезино тренутачно пуштање из затвора“.

„Ова америчка држављанка, наша вољена колегица, мора се поновно спојити са својом обитељи“, рекао је Capus у изјави за АП.

Курмашева је у притвору од стране руских власти од новембра прошле године, на темељу тога што се није регистрирала као „страна агентица“.

Таква је регистрација обавезна према руском закону који циља на новинаре, активисте цивилног друштва и оне који се не слажу с владом.

Курмашена, њен послодавац и присталице одбацују оптужбе као политички мотивисане.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси