Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За суфинансирање медијских пројеката у Зрењанину скоро једанаест пута мање пара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2024.

Извор: Зрењанински

За суфинансирање медијских пројеката у Зрењанину скоро једанаест пута мање пара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура донео је одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за ову годину.

Град Зрењанин је тек сада расписао медијски конкурс, иако је законски рок давно истекао. Из локалне самоуправе није стигло никакво образложење зашто се касни са конкурсом.

Средства из градског буџета намењена за суфинансирање медијских пројеката овог пута су чак 10,8 пута мања у односу на прошлу годину.

Лане је медијима, током два конкурса, расподељено укупно 27 милиона динара, док ће ове године преко конкурса бити додељено свега 2,5 милиона динара.

Од укупно 27 милиона динара, Сантос је прошле године добио 13.950.000 динара пара свих грађана Зрењанина.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) је навело да су буџетска средства за пројекте из области јавног информисања у многим градовима и општинама умањени десет пута у односу на 2023. годину.

Новинарска и медијска удружења раније су изразила бојазан да је нова пракса установљена са циљем да се средства преусмере на друге врсте давања за медије, као што су јавне набавке.

Наиме, јавне набавке нису ограничене новим обавезама Закона о јавном информисању и медијима које су предвиђене за конкурсе, а то је да орган који расписује конкурс мора тражити мишљење Савета за штампу у вези кршења Кодекса новинара Србије за онлајн и штампане медије.

Овој тактици очигледно је прибегао и Град Зрењанин, баш као и општине Сечањ и Нова Црња.

Како је портал зрењанински.цом раније писао, Општина Сечањ је ове године за медије из буџета издвојила укупно 198.000 динара, а Општина Нова Црња свега 165.000 динара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси