Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијске организације послале писмо реизабраној председници Европске комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 07. 2024.

Извор: ЦПЈ, НУНС

Медијске организације послале писмо реизабраној председници Европске комисије

Након поновног именовања Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије медији и новинарске организације послале су писмо новоизабраној председници.

Писмо има за циљ да обухвати кључне теме у вези са слободом штампе, безбедношћу новинара и механизмима ЕУ као што су Европски закон о слободи медија или Закон о дигиталним услугама, које коалиција жели да види међу политичким приоритетима следећег мандата Комисије.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен

Европска комисија

Европска комисија

200 Rue de la Loi

1049 Брисел

Белгија

 

Поштована председнице фон дер Лајен,

Пишемо Вам као чланови и чланице медија и штампе, новинарских организација и шире заједнице за слободу медија да Вам честитамо на поновном именовању за председницу Европске комисије и да Вас позовемо да осигурате слободу медија, заштиту новинара, и да приступ грађана ЕУ новинарству од јавног интереса остане високи политички приоритети током предстојећег мандата Ваше Комисије.

Последња Комисија је предузела важне законодавне и незаконодавне мере када се тиче слободе медија и заштите новинара. Упркос овим хвале вредним напорима, слобода медија широм Европе подложна је озбиљним претњама и ограничењима, што представља ризик за демократске вредности Европске уније. Новинари својим радом подржавају такве вредности, боре се против дезинформација и доприносе бољем функционисању институција ЕУ. Од суштинског је значаја да следећа Комисија учврсти ово наслеђе и подржи трајна и дуготрајна решења за јачање простора за слободу медија, плурализам и независност, као и одрживост и конкурентност медијског сектора у Европи.

Ми, доле потписане организације, снажно Вас позивамо да наставите са наслеђем одлазећег потпредседника за вредности и транспарентност и поново именујете другог потпредседника са јасним и чврстим мандатом да користи све доступне механизме ЕУ, укључујући политику, законодавство и буџет, за промовисање слободе штампе и безбедности новинара. Посебно Вас позивамо да експлицитно наведете овај мандат у свом писму мисије једном од потпредседника, утврђујући га као политички приоритет у наредном петогодишњем мандату.

Тражимо да потпредседник има довољно снажан и широк мандат да се бави следећим питањима:

Ојачајте ДГ Цоннецт да  да делује као водећи генерални директорат  медијима:

– Гарантујте да слобода медија остаје политички приоритет за Европску комисију и обезбедите наменски буџет и повећање људских ресурса за ДГ Цоннецт, да делује као водећи генерални директорат за слободу медија и плурализам – као ојачано тело у оквиру Комисије. Ово би обезбедило неопходне синергије и кохерентну примену између дигиталних и медијских политика, посебно када су у питању вештачка интелигенција, ауторска права и аудиовизуелна правила, као и Закон о дигиталним услугама.

Претворите закон ЕУ о медијима у стварност:

– Осигурајте амбициозну примену Европског закона о слободи медија у циљу промовисања независности медија, подршке медијима јавних сервиса, изградње финансијске одрживости медија и јачања ефикасности Европског одбора за медијске услуге („Одбор“) и, између осталог, консултовања са цивилним друштвом.

– Осигурајте темељну и смислену процену свих релевантних инструмената и закона ЕУ који би могли утицати на слободу штампе.

Побољшајте безбедност новинара:

– Амбициозно размотрите Препоруку о безбедности новинара 2021 како би унапредили текуће напоре држава чланица да побољшају безбедност новинара, онлајн и офлајн.

– У сарадњи са заједницом за слободу штампе, пружите подршку и смернице свим државама чланицама ЕУ у складу са Препоруком Комисије о безбедности новинара, анти-СЛАПП директивом, препоруком против СЛАПП-а и препорукама из годишњих извештаја о владавини права.

Ојачајте плуралитет пружалаца медијских услуга и осигурајте одрживост медија на мрежи и ван мреже:

– Искористите механизме у оквиру Закона о дигиталним услугама и Европског закона о слободи медија да ојачате позицију европског новинарства у дигиталном окружењу и ојачате медије суочене са све већом појавом онлајн платформи и вештачке интелигенције.

– Успоставити наменску стратегију финансирања медија, укључујући нови програм за новинарство као део следећег вишегодишњег финансијског оквира, и обезбедите сталну подршку текућим иницијативама за финансирање.

Ојачати акцију ЕУ за владавини права:

– Будите амбициозни и креативни у погледу примене Уредбе из 2020. о општем режиму условљавања за заштиту буџета Уније условљавањем фондова ЕУ када кршење слободе медија у државама чланицама крши владавину права и вредности споразума ЕУ када се односе на буџет ЕУ (са циљем евентуалног отварања и измена Уредбе 2020. ако не може да се уклопи у ову улогу).

– Даље ојачајте дијалог око механизма владавине права (и извештавања) како би се испитале и побољшале мере које су предузеле државе чланице у циљу опипљивог побољшања живота и рада новинара и изградње поверења у институције ЕУ како би се заштитила слобода медија као део владавине права.

Хвала Вам што сте размотрили наше захтеве.

Потписнице:

    Albanian Media Institute

    ARTICLE 19

    Association of European Journalists (AEJ Belgium)

    Cartoonists Rights

    Center for Independent Journalism (CIJ Hungary)

    Committee to Protect Journalists

    Community Media Forum Europe (CMFE)

    European Broadcasting Union (EBU)

    European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

    European Federation of Journalists (EFJ) 11. 11.Faktograf – The Association for the Informed Public 12. Free Press Unlimited (FPU)

    Global Forum for Media Development (GFMD) 14. IFEX

    Initiative for Freedom of Expression-Turkey (IFoX) 16. International Media Support (IMS)

    International Press Institute (IPI)

    IPS Communication Foundation/ bianet 19. Lie Detectors

    Media Diversity Institute (MDI)

    OBC Transeuropa (OBCT)

    PEN International

    Platform for Independent Journalism (P24) 24. Reporters Without Borders (RSF)

    Society of Journalists (Warsaw)

    South East Europe Media Organisation -SEEMO

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси