Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  SafeJournalists: Одмах зауставити малициозну кампању против независних медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2024.

Извор: SafeJournalists

SafeJournalists: Одмах зауставити малициозну кампању против независних медија у Србији

Три телевизије са националним покривањем у својим програмима током јучерашњег дана емитовале су манипулативни видео непознатог аутора у ком независне критичке медије, пре свих телевизију Н1, оптужују за дехуманизацију председника Србије Александра Вучића „како би се сутра створило оправдање за неку психички лабилну особу, која би покушала да уради исто што је Томас Метју Крукс покушао да уради Доналду Трампу“.

Видео почиње исечцима из документарног филма “Владалац” који је емитован на телевизији Н1 у којој учесници наводе особине које виде у председнику Републике, а наставља се приказивањем разних садржаја са интернета: анонимних претећих статуса на друштвеним мрежама и снимцима са протеста; а поједини садржаји који су објављени у критичким медијима истргнути су из контекста и приказани као претње председнику Вучићу. 

Исти видео на својим интернет платформама поделили су и провладини таблоиди, који су током 2023. године објавили најмање 628 нападачких текстова према критичким медијима како наводи Славко Ћурувија Фондација.

Иако су аутори спорног спота непознати, јасно је да се ради о синхронизованој и добро организованој кампањи против независних медија коју су прихватиле и владајуће структуре кроз учестало коментарисање и цитирање спорног видеа. Као резултат тога, Н1 је јуче већ добио озбиљне претње. Сличне кампање покретане су и раније. На мети је, такође, била телевизија Н1, а раније ове године као пример тешког таргетирања вођена је бескрупулозна кампања против новинарке Ане Лалић Хегедиш и новинара Динка Грухоњића, који су добили стотине претњи и увреда и чија безбедност је и даље угрожена.

Будући да Закон о електронским медијима (ЗЕМ) прописује да Регулаторно тело за електорнске медије (РЕМ) спроводи контролу и надзор над радом пружалаца медијских услуга и стара се о доследној примени одредаба овог закона, захтевамо од РЕМ-а да у што краћем року, покрене поступак оцене садржаја који је емитован на три телевизије са националним покривањем.

Према ЗЕМ-у, пружалац медијске услуге, дужан је да обезбеди слободно, истинито, објективно, потпуно и благовремено информисање. 

Такође,  према Правилнику о заштити људских права у области пружања медијских услуга (Правилник), који је РЕМ усвојио ове године, “пружалац медијске услуге је дужан да обезбеди истинитост и потпуност информација, односно веродостојност и потпуност идеја и мишљења које објављује, а посебно у вестима и програмима актуелности са пажњом примереном околностима и у складу са правилима новинарске струке”.

Према истом документу, пружалац медијске услуге дужан је и да “обезбеди да садржај видео снимка или фотографије не доведе у заблуду јавност у погледу личности, догађаја или појаве који су предмет информације или су предмет снимка, односно фотографије”.

Спот који се емитује на поменутим телевизијама доводи у заблуду јавност, да је немера критичких медија да инспиришу “неку психички лабилну особу” да науди председнику Републике Србије и представља таргетирање медија и новинара који у тим медијима раде, па самим тим његово емитовање није у складу са законом и Правилником.

У Правилнику такође пише: “Ако информацију преузима из другог медија, пружалац медијске услуге је дужан да наведе назив тог медија”. 

С обзиром на то да је видео приказан на три телевизије у информативним емисијама, очекујемо да РЕМ утврди и објави која телевизија је извор информације, односно, ко је медијима доставио спорни видео.

SafeJournalists мрежа, која представља медијске професионалаце на Западном Балкану, придружује се свом члану Независном удружењу новинара Србије у захтеву да надлежне институције предузму све кораке како би спречиле даље ширење овог малициозног видеа који може озбиљно да угрози безбедност наших колегиница и колега. Поред тога позивамо носиоце државних функција да се уздрже од даљег распиривања мржње према новинарима и новинаркама јер како је прошлост више пута показала такве кампање могу довести до кобних последица.

SafeJournalists мрежа ц́е информисати релевантне националне и међународне заинтересоване стране.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Приштина – Скопље – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 17.7.2024.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси