Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка драстично кажњена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2009.

Извор: Политика

Новинарка драстично кажњена

Новинарка драстично кажњена

Ниш – У Општинском суду у Нишу судија Јасмина Андрејевић изрекла је новинарки Драгани Коцић и нишком дневном листу „Народне новине” казну од милион динара.

Драгана Коцић и овај лист кажњени су по приватним тужбама бившег начелника Војне дирекције за правноимовинске послове Војске Србије, мајора Жарка Шурбатовића и његове супруге Гордане Шурбатовић, који су их тужили зато што су објавили оптужницу против супружника, која је подигнута у Окружном јавном тужилаштву у Нишу, и тако им „нанели душевни бол и повредили част и углед”.

Драгана Коцић и „Народне новине” ће се, сазнали смо, у законском року жалити на ову пресуду и казну Општинског суда. Међу правницима, судијама и адвокатима, али и на Правном факултету у Нишу пресуда и казна од милион динара изречена Драгани Коцић и нишким новинама, по трећину казне треба да плате новинарка, њен директор, као и главни уредник, оцењена је неодрживом.

Очекује се да ће, приликом одлучивања по жалби, у другом степену Окружни суд у Нишу оборити пресуду судије Општинског суда, тачније, погрешну примену закона и Европске конвенције о заштити људских права и слобода, посебно кршење загарантоване слободе изражавања.

Кршење зајамчене слободе изражавања огледа се у овом конкретном случају, објашњено нам је, у енормно досуђеном износу надокнаде наводне штете, иако је Драгана Коцић вршећи своју новинарску дужност писала, а новине објавиле само оно што је наведено у већ правоснажној оптужници и ништа није измишљено.

Мајор Жарко Шурбатовић (47), бивши начелник Војне дирекције за правноимовинске послове, подсећамо, осуђен је на затворску, а његова супруга Гордана Шурбатовић (41) и Данијела Костић (33) на условне казне, јер су злоупотребом положаја омогућили Миомирки Јанићијевић, Шурбатовићевој ташти и Горданиној мајци, да противзаконито наплати одштету од 8,2 милиона динара за породични објекат у Урошевцу, који су користили и наводно оштетили припадници војске у пролеће 1999. године. Као војни правобранилац Шурбатовић није себе изузео из процеса, чак је у име таште са супругом Горданом сам писао захтев за одштету од војске.

У суду у Лесковцу је одлучено да се одштета од 8,2 милиона исплати његовој ташти Миомирки, а касније, пошто је Окружни суд у Нишу одбио жалбу војних органа на одлуку суда у Лесковцу, када је пред Врховним судом требало коначно да се одлучује о одштети Шурбатовић је наложио Данијели Костић да се већ написани примерак захтева за ревизију уопште не шаље за Београд...

Т. Тодоровић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси