Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужени за угрожавање безбедности новинарке Анe Лалић Хегедиш побегао из кућног притвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2024.

Аутор: Веран Матић Извор: АНЕМ

Оптужени за угрожавање безбедности новинарке Анe Лалић Хегедиш побегао из кућног притвора

11. марта из Париза, С.И. држављанин Француске и Србије, рођен у Смедеревској Паланци, путем месинџера на фејсбуку, упутио је поруке претњи и увреда, говора мржње, новинарки Ани Лалић Хегедиш: „Мужа ти рокам…“ „Лично“, „Брзо ћеш напустити Србију кад ти ја кажем, само да видим где се крећеш“, „Брукаш Србију у Хрватској“, „Сметају ти цркве…“, и врло вулгарну поруку, која није за цитирање. После пријаве, Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала, лоцирало је ово лице и место одакле је послата порука и расписало је потрагу за С.И.

Приликом уласка у земљу, приведен је и пронађен је уређај са доказом да је он извршио кривично дело из члана 138. КЗ

Према доступним информацијама, оптужени је признао кривично дело, суд је наложио забрану напуштања стана до главног претреса и одузео привремено путна документа.

За 3. јул је био заказан претрес у Вишем суду у Београду, како би се саслушао оптужени и како би се суд упознао са доказима и признањем оптуженог, као и са записником о испитивању оштећене Ане Лалић Хегедиш.

Оптужени се није појавио на главном претресу, и прекршио је меру забране напуштања стана, која је одређена на основу решења судије за претходни поступак, иако је Посебно тужилаштво за ВТК тражило редован притвор.

Нема података о томе да ли је напустио земљу.

Ово би могла да буде агенцијска вест.

Сада пишем као неко ко се дуго година бави заштитом безбедности новинара, који има свакодневно прилику да чита претње и гадости које се шаљу колегиницама и колегама. И као неко ко свакодневно, кроз сарадњу тужилаштава, полиције и новинарских удружења и самих новинара, настоји да се пронађу починиоци и да се у разумном року примерено казне. Јер је кажњавање један од важних елемената превентиве, заустављања ужаса који се сеје свакодневно путем друштвених мрежа, директним порукама, објавама у таблоидима.

Пошто сам од самог почетка укључен и у овој случај, знам о коме је реч и мислим да је важно да то зна и јавност у Србији и Француској, и мислим да имамо право на то, јер је дотични одлучио да не поштује правни систем у Србији, а не само да прекрши закон.

Он се зове Саша Илић, са пребивалиштем у Смедеревској Паланци и у Паризу. У пасошу Републике Француске,његово име и презиме је Илберт Алеxандре.

Надамо се да ће га институције Србије и Француске лоцирати, затворити и привести правди, и осудити не само за почињено кривично дело, већ и за кршење судске одлуке, и избегавање правде.

Послао сам захтев Министарству унутрашњих послова Републике Србије да обезбеди заштиту за породицу Ане Лалић Хегедиш, јер се у бекству налази особа која је признала да је написала језиве претње којим се најављује угрожавање живота.

Молим  колегинице и колеге и све оне који имају информације о кретању ове особе, да пријаве на број Министарства унутрашњих послова 192 или Сигурне линије СОС телефона за пријављивање претњи и насиља над новинарима 0800 100 115.

Аутор текста је председник Комсије за истраживање убистава новинара и извршни директор АНЕМ-а Веран Матић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси