Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мирослав Курак тужи НИН: Бивши припадник ДБ тражи пола милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2024.

Аутор: НИН Извор: НИН

Мирослав Курак тужи НИН: Бивши припадник ДБ тражи пола милиона динара

Мирослав Мики Курак, бивши припадник Ресора државне безбедности, који је био оптужен да је учествовао у убиству Славка Ћурувије 1999. године, а пресудом Апелационог суда је ослобођен у том случају, тужио је НИН због текста "Позови НН ради убиства".

У том тексту, који се бави управо пресудом Апелационог суда којом су бивши ДБ-овци Раде Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић ослобођени кривице за учествовање у Ћурувијином убиству, за Курака је спорна реченица у којој се наводи да је Милорад Улемек Легија на суђењу рекао како је Курак "непосредни извршилац убиства Ћурувије"..

Курак је тужио НИН тврдећи да је "претрпео душевни бол, повреду части и угледа" и тражи одштету од 500.000 динара.

Мирослав Мики Курак, по занимању кувар, бивши припадник ДБ, био је оптужен да је учествовао у убиству Славка Ћурувије и током суђења био је у бекству, а Апелациони суд донео је ослобађајућу пресуду после вишегодишњег суђења, пошто је оптуженима укинута пресуда Специјалног суда, којом је Курак, између осталих, био осуђен на 20 година затвора.

У оптужници Тужилаштва за организовани криминал стајало је да је "Радомир Марковић као начелник Ресора државне безбедности МУП РС, план о лишењу живота оштећеног пренео окривљеном Милану Радоњићу и тако са умишљајем подстрекао да припреми физичку ликвидацију оштећеног Славка Ћурувије, па је окривљени Милан Радоњић постигао договор о непосредном извршењу убиства са припадницима РДБ, окривљеним Мирославом Кураком и окривљеним Ратком Ромићем, искористио своја службена овлашћења начелника ЦРДБ".

Тужилаштво за организовани криминал у оптужници је прецизирало и како је, према њиховим налазима, изведено убиство:

"Када је сада пок. Славко Ћурувија заједно са оштећеном Бранком Прпом из Београда ушао у пролаз зграде број 35, окривљени Мирослав Курак и Ратко Ромић неопажено им пришли иза леђа, па је окривљени Мирослав Курак са раздаљине од око 1,5 метара из аутоматског пиштоља “Шкорпион” калибра 7,65мм, испалио рафално 5 пројектила у леђа оштећеног, наносећи му више устрелина и прострелина у пределу десне половине леђа, грудног коша, десне руке и главе од којих се оштећени сада пок.Славко Ћурувија занео и пао, а окривљени Ратко Ромић оштећену Бранку Прпу, када је покушала да се окрене, ударио дршком пиштоља у потиљачни део главе, од ког ударца је пала, наневши јој лаку телесну повреду...и тако омогућио да се доврши кривично дело и лиши живота оштећени Славко Ћурувија, па је окривљени Мирослав Курак из непосредне близине од 0,8 метара поново рафално испалио више пројектила у главу и тело оштећеног и нанео му седам устрелина и прострелина...".

Апелациони суд је утврдио да "и поред свих изведених доказа", није утврђено постојање организоване криминалне групе, нити је  "изведен ни један доказ који би потврдио наводе оптужбе да је Радоњић постигао договор о непосредном извршењу убиства са Кураком и Ромићем".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси