Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС позива руководство РТС да реши статус дугогодишњих хонорарних сарадника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2024.

Извор: СИНОС

СИНОС позива руководство РТС да реши статус дугогодишњих хонорарних сарадника РТС-а

Синдикат новинара и медијских радника Србије (СИНОС) обавештава јавност да Радио-телевизија Србије (РТС) не жели да исправи неправду и запосли неопходне хонорарне сараднике, који раде у хонорарном статусу преко две године. Велики број њих је заробљен у овом статусу по 10, 20 и 30 година, са мањим платама и закинутим стажом.

РТС одбија сваки разговор о томе, иако је захтев потписало пре 4 месеца више стотина стално запослених - желећи да помогну колегама хонорарцима (875 потписа).

Зато питамо генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића: Зашто не жели да запосли оне раднике који су очигледно потребни ЈМУ - РТС, као што је то учинила Радио-телевизија Војводине примивши у протеклих неколико месеци у стални радни однос 53 дугогодишња хонорарца?

Према сазнањима СИНОС-а, раднице и радници ресторана и бифеа РТС-а од 1. јула запослени су на неодређено време преко Агенције за запошљавање. Уговори које су потписали у петак 28. јуна подразумевају сва права из радног односа – плаћен годишњи одмор и боловање, регрес за годишњи одмор, накнаду за превоз, а регулисана су и права у случају прековременог рада. Уз то значајно им је повећан и износ нето примања.

СИНОС инсистира да хонорарни сарадници буду примљени директно у РТС, без посредовања било каквих агенција. Делегација СИНОС-а о томе је обавестила министра за информисање и телекомуникације Дејана Ристића, на састанку одржаном почетком јуна у надлежном Министарству.

Делегација СИНОС-а тада је детаљно информисала министра Ристића о тешком положају новинара и медијских радника, посебно оних који су прекарном (несигурном) статусу и указала на могућа решења.

Осим што су им ускраћена права из радног односа, РТС за њих издваја веома мале доприносе за пензионо осигурања (мање него за минималне зараде), што ће за последицу имати њихов тежак материјални положај по завршетку радног века.

С И Н О С

Душан Величковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси