Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милић (НДНВ): Изменама закона неће се постићи напредак у медијима, све може да се злоупотреби
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2024.

Извор: Бета

Милић (НДНВ): Изменама закона неће се постићи напредак у медијима, све може да се злоупотреби

Правни експерт Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Вељко Милић оценио је данас да се сталним изменама законодавства у Србији неће постићи напредак у медијској сфери, јер се показало да "све може да се злоупотреби, пошто надлежне институције не функционишу".

"Злоупотребе ће постојати све док надлежни органи не почну да раде свој посао. Сталним изменама законодавства нећемо то постићи", рекао је Милић на јавној дебати у Београду.

Навео је да постоје "толико очигледни" примери да су јавна средства злоупотребљавана на конкурсима за финансирање медијских садржаја од јавног интереса, али да надлежне институције на то не реагују.

"Нажалост, као друштво тежимо злоупотребама, а правна култура нам је на ниском нивоу", казао је Милић.

Он се заложио за увођење повластица за пословање медија цивилног друштва, али и ту је највећи проблем како избећи злоупотребе, јер "све може бити злоупотребљено".

Председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић оценио је да се независним медијима у Србији после деведесетих година 20. века "догодила смртна пресуда" и додао да се сада то дешава са медијима цивилног друштва.

"Посебно се на локалном нивоу догађа нешто застрашујуће, што шира јавност и не види", казао је Матић.

Он је оценио да је у друштву у Србији заказала не само новинарска већ и целокупна друштвена солидарност и заложио се за то да организације цивилног друштва и медији цивилног друштва заједно осмисле стратегију за одбрану јавног интереса.

Матић је критиковао и политике међународних донатора и оценио да у они у Србији "далеко ван локалне и српске стварности".

Главна и одговорна уредница војвођанског портала Аутономија Бранка Драговић Савић казала је да, упркос лошем материјалном положају, новинари који раде у локалним медијима цивилног друштва кажу да се тиме баве јер воле локалне средине у којима живе.

"Такви локални медији су једни од ретких који се новинарством заиста баве на прави начин. Бранећи те медије бранимо и новинарство, право на информисање, јавни интерес и едукацију становништва о сопственим правима", навела је Драговић Савић.

Јавну дебату у Београду је организовао НДНВ, у оквиру пројекта "Отпорни медији цивилног друштва за обнову поверења грађана", уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

У оквиру дебате представљена је и анализа материјалног положаја медија заједнице са препорукама за успостављање новог модела финансирања "Медији цивилног друштва на рубу егзистенције, угрожен јавни интерес", коју је НДНВ припремио на основу истраживања спроведеног током априла и маја ове године.

У истраживању је учествовало 15 локалних медија цивилног друштва који делују у мултиетничким срединама из различитих крајева Србије.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси