Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љиљана Смајловић: Асанж је апсолутни победник, држава дужна да чува своје тајне, не новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Извор: Танјуг

Љиљана Смајловић: Асанж је апсолутни победник, држава дужна да чува своје тајне, не новинар

Новинарка Љиљана Смајловић изјавила је данас да је оснивач Викиликса Џулијан Асанж, који се изјаснио кривим по једној оптужби за прибављање и објављивање војних тајни САД, чиме је себи обезбедио слободу, без икакве сумње победник у овом поступку, истакавши да никада до сада није сматрано кривичним делом када новинар објави информације од јавног интереса, без обзира на то како је дошао до њих, зато што новинар није дужан да чува државне тајне, већ држава.

"Он је остао капетан своје душе, и каква год пропаганда да сада уследи, укључујући и ово да ће се депеше уклонити са сајта Викиликса, сви смо ми прочитали оно што нас је занимало, оне су похрањене на неким другим стварима. Мислим да је Асанж апсолутни победник", поручила је она за Танјуг.

Смајловићева каже да је Асанж први новинар-издавач који се нагодио по оптужби по Закону о шпијунажи, односно да је ово први пут да је новинар проглашен кривим што је објавио државне информације до којих је дошао, како је речено, на незаконит начин, напоменувши да је немогуће доћи до тајних поверљивих података на законит начин, већ да је неко морао да их узме и да их да.

Иако би ово могао да буде опасан преседан, Смајловићева сматра да се умањује моћ тог преседана, зато што је то на најнижој судској инстанци Асанж договорио, оценивши да би Американци и други западњаци наставили да врше притисак на људе који објављују податке које им не одговарају чак и да се Асанж није нагодио.

"Мислим да присуствујемо једној врсти совјетизације западног света, они се све више служе контролом информација због које је Совјетски Савез изгубио Хладни рат, тако да мислим да Асанж није учинио никакав уступак који би променио било шта", оценила је новинарка.

Коментаришући то што су међу првима своје задовољство вешћу да ће Асанж бити ослобођен изразили новинари, Смајловићева је истакла да, иако су многи западни медији жестоко критиковали Асанжа, највише због тога што им се нису допадала његова политичка уверења и што је са највише доследности истраживао америчке ратне злочине, новинарске организације су се на крају ипак све солидарисале са њим.

"Тај је јасан принцип да се мора очувати право новинара да објави и оне информације до којих дође тако што их је неко украо држави. То је заиста у интересу свих новинара света. Нису новинарске организације увек искрено подржавале Асанжа, али су га ипак готово све битне организације за слободу штампе подржале", изјавила је она.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси