Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Снимак доласка Џулијана Асанжа у Аустралију – окупљени га дочекали уз аплауз
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Снимак доласка Џулијана Асанжа у Аустралију – окупљени га дочекали уз аплауз

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж слетео је у Аустралију, након што је његова 14 година дуга правна сага оканчана, где га је дочекала породица. Силазећи низ степенице авиона, држао је високо подигнуту стиснуту песницу. На видео-снимку чују се повици људи "добро дошао кући", уз аплауз. Викиликс је најавио конференцију за вечерас у Канбери.

Џулијан Асанж је по изласку из авиона, убрзаним корацима, отишао до породице и пријатеља, те загрлио своју жену Стелу.

Стела је претходно објавила фотографију оснивача Викиликса како излази из суда. "Џулијан излази из савезног суда на Сајпану као слободан човек. Не могу да престан да плачем", навела је Стела на Иксу.

Аустралијски премијер Ентони Албиниз је Асанжу из парламента пожелео добродошлицу, навевши да му је Асанж у телефонском разговору тренутак слетања у Аустралију описао као "надреалан".

"Никада нисам срео господина Асанжа. Имао сам веома топлу дискусију са њим. Веома је био великодушан у похвалама напора аустралијске владе. Аустралијска влада се залаже за грађане Аустралије", навео је Албиниз.

Премијер Аустралије је рекао да разуме да постоје различити ставови о Асанжу. "Ово је кулминација пажљивог, стрпљивог и одлучног преговарачког поступка, на који сам веома поносан", поручио је Албиниз.

Викиликс, сајт за откривање тајни који је Асанж основао 2006. године, након пресуде је најавио вечерашњу конференцију у Канбери, али није прецизирао да ли ће Џулијан говорити.

Оснивач Викиликса признао je кривицу по једној тачки оптужбе пред америчким судом у Сајпану у замену за укидање свих других оптужби и слободу. 

Асанж је у обраћању суду рекао да верује да је Закон о шпијунажи на основу којег је оптужен супротан правима Првог амандмана, али да прихвата да подстицање извора да дају поверљиве информације за објављивање, може бити незаконито.

СНИМАК погледајте ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси