Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „‘Средства’ одбране од интересовања јавности за пословање појединих људи“: Адвокат Јовица Тодоровић о најављеној тужби Колувије против КРИК-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Аутор: Нађа Вукајловић Извор: Данас

„‘Средства’ одбране од интересовања јавности за пословање појединих људи“: Адвокат Јовица Тодоровић о најављеној тужби Колувије против КРИК-а

Адвокат Јовица Тодоровић каже да су најава тужбе против редакције Крика и тужба, ако је буде, и у овом случају, нажалост, превашодно „средства“ одбране од интересовања јавности за пословање појединих људи.

„Текст на сајту КРИК-a је сачињен, рекао бих, у највећој мери у складу са законом, јер су информације очигледно проверене са новинарском пажњом примереном околностима случаја, односно проверено је њихово порекло, истинитост и потпуност, а објављени су и документи који говоре о пореклу, истинитости и потпуности информација, које су новинари иницијално добили од грађанина“, наводи Тодоровић.

Међутим, сматра да одређене тврдње представљају, заправо, закључак новинара о сумњама полиције и тужилаштва које нису тако изричито изречене у делу документа тужилаштва који је објављен, што може бити спорно.

„Заправо, новинар закључује да су полиција и тужилаштво ‘сумњали да иза целе операције производње марихуана стоји Предраг Колувија’. То изричито није наведено у делу документа који је објављен, а из целог текста произилази као неспорно да г. Колувија није имао статус осумњиченог у читавом кривичном посупку“, објашњава Тодоровић.

Ипак, каже да са друге стране тај закључак отвара простор новинару да критикује тужилаштво, заправо, на тему зашто истрага није вођена према Колувији када из докумената произилази да су постојали чак ‘’основ сумње’’ да је учествова у извршењу кривичног дела.

„То је легитимна критика рада државног органа. Може бити спорно у парници, а за суд врло деликатно да утврди да ли је повређен баланс између слободе изражавања и заштите права личности г. Колувије на начин и у мери који изискује да се пружи заштита његовим правима личности“, указује Тодоровић.

Додаје да у овој ситуацији посебну критику заслужује однос Тужилаштва према информацијама за које јавност има право да их сазна, посебно што је реч о правноснажно окончаном поступку пре више од деценије.

„Наиме, Тужилаштво одговара новинарима КРИК-а да тужилац Мандић не даје интервјуе. Добро, то је његово право, он не мора да даје интервјуе, ако не жели. Али, Тужилаштво као државни орган је било дужно да новинарима КРИК-а, док су радили на припреми текста, да информацију да ли су предузимане радње на прикупљању доказа и обавештења о учешћу Колувије у кривичном делу које је том приликом истраживано, и какав је био резултат. Односно, Тужилаштво, а не тужилац Мандић, је било дужно да новинарима каже: Нисмо уопште испитивали учешће Колувије у том делу. Или: Јесмо, али нисмо имали доказе да против њега водимо поступа“, наводи Тодоровић.

Објашњава да ћутање Тужилаштва генерише да се новинари нађу на ‘’клизавом’’ терену, и да једном полуреченицом можда повреде нечија права личности.

„Цела ова ствар се може разрешити, најпре, тачном информацијом из Тужилаштва, а затим и у вези са тим демантијем на који г. Колувија има право, и објављивањем демантија на начин који је прописан законом“, каже Тодоровић.

Закључује да ако се крене ка новчаној накнади нематеријалне штете, односно ка покретању парнице, то нужно представља притисак на медије, и гушење слободе изражавања, што може да се назове И СЛААП тужбом, чак и ако ишод парнице буде одбијање тужбеног захтева.

Предраг Колувија је на свом налогу на друштвеној мрежи X најавио покретање нових тужби против КРИК-а, због „изношења бруталних лажи“.

„Поштована редакцијо КРИК, провалио сам ваш пословни модел, ви лажете, ја тужим, добијем тужбу, ви кукате на интернету, тражите помоћ, добијете помоћ, платите ми део тога, остатак остаје вама. Браво! Нисте могли боље да смислите. Честитам вам на пословној идеји и овај пут ћу да вам услишим молбу и добићете нову тужбу за нове лажи које сте изнели“, рекао је Колувија.

КРИК је данас објавио текст у ком су навели да је тужилаштво још 2012. године сумњичило Предрага Колувију да је био на челу групе која је узгајала марихуану у лабораторији сакривеној у подрумима три куће на Карабурми, што показује документ Тужилаштва за организовани криминал до кога су дошли новинари КРИК-а.

Почетком месеца Апелациони суд у Београду потврдио је првостепену пресуду којом је КРИК осуђен за кршење претпоставке невиности Предрагу Колувији, коме се суди по оптужби да је организатор криминалне групе која је произвела више од тону и по марихуане. Овај ишод су многе медијске организације осудиле као СЛАПП тужбу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси