Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Због овога многи новинари одлазе у самоцензуру“: Веран Матић о тужбама које Колувија покреће против КРИК-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Аутор: Нађа Вукајловић Извор: Данас

„Због овога многи новинари одлазе у самоцензуру“: Веран Матић о тужбама које Колувија покреће против КРИК-а

Поводом најаве Предрага Колувије да ће тужити редакцију КРИК-а због „изношења бруталних лажи“, Веран Матић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара, за Данас каже да је ово очекивани потез оптуженог Предрага Колувије, који већ има посебан статус звезде на нашој друштвеној сцени а посебно када је реч о правосуђу.

„Одбрану са слободе користи на све начине да обесмисли кривична дела која му се приписују. У томе га правосудни систем не омета а огроман део медија му даје простор за опструкцију, релативизацију, за ширење полуинформација и дезинформација. Редакција КРИК-а врло темељно истражује све што је везано за Предрага Колувију и због тога што је под посебним режимом заштите“, указује Веран Матић.

Додаје да они то раде врло професионално и истраживачки упорно, као и да њихови истраживачки текстови раскринкавају и демистрификују личност и прошлост Предрага Колувије, те да му то највише смета.

„Због посебне заштићене позиције он подиже тужбе рачунајући и на одређену врсту наклоности система према њему, односно непријатељског односа истог према КРИК-у. Долазимо у парадоксалну ситуацију: уместо да се истражују незаконите радње и подижу нове оптужнице за производњу и дистрибуцију марихуане, туже се медији, новинари, истраживачки тимови. Још када у свему учествују и судије које такође туже КРИК, добијамо посебно тешку ситуацију у којој се налазе новинари данас“, објашњава Матић.

Због овога, Матић каже да многи новинари одлазе у самоцензуру, избегавају теме, а да редакција КРИК-а остаје упорна и због тога је изложена бројним тужбама које имају за циљ да их ометају у раду, да их зауставе, или да се максимално отежа приступ подацима.

„Наставља се наравно и са сатанизацијом редакције кроз кампање по таблоидима и друштвеним мрежама. У овом случају очекујем да тужба буде одбијена јер не постоји ниједан елемент у тексту који је за било који облик санкционисања“, истиче Матић.

Не зна какав исход можемо да очекујемо и закључује да то само по себи говори о томе на какву правну сигурност у овом тренутку можемо да рачунамо.

„Поштована редакцијо КРИК, провалио сам ваш пословни модел, ви лажете, ја тужим, добијем тужбу, ви кукате на интернету, тражите помоћ, добијете помоћ, платите ми део тога, остатак остаје вама. Браво! Нисте могли боље да смислите. Честитам вам на пословној идеји и овај пут ћу да вам услишим молбу и добићете нову тужбу за нове лажи које сте изнели“, рекао је Колувија на свом налогу на друштвеној мрежи X.

КРИК је данас објавио текст у ком су навели да је тужилаштво још 2012. године сумњичило Предрага Колувију да је био на челу групе која је узгајала марихуану у лабораторији сакривеној у подрумима три куће на Карабурми, што показује документ Тужилаштва за организовани криминал до кога су дошли новинари КРИК-а.

Почетком месеца Апелациони суд у Београду потврдио је првостепену пресуду којом је КРИК осуђен за кршење претпоставке невиности Предрагу Колувији, коме се суди по оптужби да је организатор криминалне групе која је произвела више од тону и по марихуане. Овај исход су многе медијске организације осудиле као СЛАПП тужбу.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси