Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стела Асанж ће тражити помиловање за супруга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Извор: ФоНет/Н1

Стела Асанж ће тражити помиловање за супруга

Супруга оснивача Викиликса Џулијена Асанжа Стела Асанж изјавила је да ће тражити помиловање након што је он пристао да призна кривицу за кршење америчких закона о шпијунажи, чиме је окончана дугогодишња правна сага у Великој Британији, јавља Ројтерс.

Педесетдвогодишњи Асанж признаће на саслушању на острву Сајман, у Маријанском архипелагу који територијално припада Сједињеним Државама, кривицу по једној тачки оптужнице која га терети за заверу, прибављање и објављивање поверљивих америчких војних докумената.

Очекује се да ће бити осуђен на 62 месеца затвора, што је већ одслужио, а потом ће моћи слободно да се моћи вратити кући у Аустралију.

Стела Асанж, адвокатица која је радила за његову кампању од скоро самога почетка његове правне борбе, рекла је да је срећна због тога, али и љута што је толико дуго био у затвору.

Она је рекла да ће тражити помиловање јер је прихватање кривице за шпијунажу „јако озбиљан разлог за забринутост“ за новинаре у свету.

Договор означава крај правне саге током које је Асанж провео више од пет година у британском затвору, а седам у еквадорској амбасади након што је Викиликс објавио тајне америчке документе, изазивајући највећи скандал те врсте у америчкој војној историји.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси