Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стевановић: Две осуђујуће пресуде порталу КРИК су нови опасни преседан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2024.

Извор: Н1

Стевановић: Две осуђујуће пресуде порталу КРИК су нови опасни преседан

Извршна директорка Фондације Славко Ћурувија Ивана Стевановић изјавила је за ФоНет да тужбе које последњих дана примају они и медији „који постављају питања“ представља нови облик притиска на медије, а да пример две осуђујуће пресуде порталу КРИК показује нови опасни преседан.

Фондацију је, после тужбе бившег начелника београдског центра Ресора државне безбедности Милана Радоњића, тужио и Мирослав Курак, још један од раније окривљених за убиство новинара Славка Ћурувије који је ослобођен због недостатка доказа одлуком Апелационог суда.

Стевановић је навела да је очигледно да смо након 25 година од убиства Ћурувије и девет година суђења за злочин чије разрешење је требало да буде „перјаница разрешења свих осталих убистава и напада на новинаре“, остали без најважнијих одговора и да су Фондација и медији који не одустају од правде притиснути тужбама.

Наводећи да Радоњић и Курак терете Фондацију за око милион динара, Стевановић је нагласила да ће Фондација дати све од себе да не дође до осуђујућих пресуда.

Она је истакла да су од 2021. године медији били затрпани СЛАПП тужбама, али да су судски епилози ишли у корист медија, а осуђујуће пресуде порталу КРИК указују на нови опасани преседан.

„Очигледно је да је притисак на суд све већи. Судови морају да покажу неку врсту снаге и да онемогуће да буду злоупотребљени, да поштују етику и међународне судске кодексе“, изјавила је Стевановић.

Говорећи о тренутним притисцима на медије, она је указала да је неопходно разрешити и случај напада на новинара недељника Радар Вука Цвијића јер је „тај случај пред људима прилично чист, али га надлежни не препознају на адекватан начин“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси