Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Џулијан Асанж пуштен из затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2024.

Извор: Гардијан, Н1 Београд

Џулијан Асанж пуштен из затвора

Џулијан Асанж пуштен је из затвора након што је постигао договор са америчким министарством правде, јавља Викиликс.

Џулијан Асанж је пуштен из британског затвора, наводи Викиликс, организација коју је основао, а која је на друштвеним мрежама објавила снимак његовог укрцавања у авион који је полетео из Велике Британије на лондонском аеродрому Станстед.

Саопштење да је Асанж на слободи уследило је убрзо након што су се појавиле вести да ће се ове недеље изјаснити кривим за кршење америчког закона о шпијунажи, у договору који би му омогућио да се врати кући, у родну Аустралију.

Амерички тужиоци навели су у судским документима да је Асанж (52) пристао да призна кривицу по једној тачки оптужнице за заверу ради прибављања и обелодањивања поверљивих докумената америчке националне одбране, према поднесцима Окружног суда САД за Северна Маријанска острва.

Асанж би требало да буде осуђен на саслушању на острву Сајпан на Северним Маријанским острвима у среду у 9 сати по локалном времену (23 сата по ГМТ у уторак). Према договору, који мора да одобри судија, вероватно ће му бити одређена казна од пет година затвора коју је већ одслужио и неће се суочити са новом затворском казном.

У писму федералном судији у окружном суду за Северна Маријанска острва, високи званичник министарства правде је рекао да је послат на Сајпан због „близине земљи држављанства оптуженог“. Званичник је додао да се, када се заврши саслушање о казни, очекује да Асанж отпутује у Аустралију.

Викиликс је на мрежи X саопштио да је Асанж напустио затвор Белмарш у понедељак ујутро, после 1.901 дана заточеништва. Тамо је проводио време, наводи та организација, „у ћелији величине 2×3 метра, изолован 23 сата дневно“.

Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, што је највец́и безбедносни инцидент те врсте у америчкој војној историји, уз низ дипломатских депеша.

Асанж је оптужен за време администрације бившег председника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних америчких докумената, које је процурила Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавештајне службе која је такође кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

У више од 700.000 докумената било је дипломатских депеша и извештаја са бојног поља, као што је видео снимак из 2007. на којем је амерички хеликоптер „апач“ пуцао на осумњичене побуњенике у Ираку, и убио десетак људи, укључујуц́и двоје новинара Ројтерса. Тај видео је објављен 2010.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси