Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скок тужилаштва у сопствена уста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2024.

Аутор: Бранко М. Жујовић Извор: Zujovic.com

Скок тужилаштва у сопствена уста

Ретроспективна писана шетња од тврдње изречене у овдашњем тужилаштву да сам аферу “Стартер” истражио боље од било ког тужилаштва, до одлуке тужилаштва да је у тој афери вук појео магарца

Отприлике годину дана након што је Веран Матић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара, пријавио Дејана Љубисављевића због оправдане сумње да је овај неовлашћено прислушкивао моје телефонске разговоре, Основно јавно тужилаштво у Суботици је, пре који дан, оценило је да нема основа за покретање поступка против директора Суботица-транса.

Тужилаштво сматра да се у радњама Љубисављевића не стичу битни елементи бића ниједног кривичног дела за које се гони по службеној дужности.

Није проблем у томе да ли је Љубисављевић пресретао и прислушкивао моје телефонске разговоре са покојним Антом Ивићем, радником обезбеђења у Суботица-трансу који је преминуо недуго након што је изгубио посао.

Фотографије “стартера” које ми је Ивић проследио биле су један од кључних доказа у тој афери, окончаној враћањем уређаја непознатом добављачу и враћањем новца украденог Суботичанима на рачун Суботица-транса.

Нажалост и само на први поглед парадоксално, пензионер Ивић је свој допунски посао изгубио због тога што је покушао да заштити градску имовину.

Према речима покпојног Ивића, након што му је био одузео мобилни телефон и пронашао моје име у именику, Љубисављевић му је рекао да зна да је Ивић мој извор информација, јер су нам телефонски разговори били пресретнути.

Удружење новинара Србије тада је тражило да Ивић буде заштићен Законом о заштити узбуњивача и да сви који су одговорни за очигледну аферу одговарају.

Проблем је што тужилаштво, упркос бројним објављеним документима, фотографијама и доказима, никада није покренуло кривичне поступке против виновника афере “Стартер”.

То се коси са оним што ми је лане саопштено у тужилаштву. Тада су ми рекли да сам аферу “Стартер” истражио боље од било ког тужилаштва и да је ствар чиста као суза.

Испада сада да је тужилаштво, ово у Суботици и оно задужено за корупцију у Новом Саду, у институционалном смислу само ускочило у сопствена уста.

Посебан је проблем што виновници оне по свему срамне конференције за медије нису кажњени сменом или макар опоменом, чак ни када су, онако осионо и бахато, саопштили да је “стартер” био купљен донацијом “Дунав осигурања”, што је ова осигуравајућа кућа одмах демантовала.

Иако релативно мала по финансијкој вредности злоупотребе од “свега” десетак хиљада евра, афера “Стартер” је изблиза разоткрила и приказала једну по свему бахату шему корупције.

Чињеница да је објава информација о овој афери принудила њене актере, од којих један, односно прави добављач уређаја, никада није постао познат јавности, да врате новац Суботица-трансу, представља победу суботичке јавности, иако та победа нажалост није комплетна.

Али, нису баш све ствари (не)очекивано тужне.

Следећег петка објавићу на овом месту опширан интервју са Нелом Тонковић, након чега ће, што се тиче мојих текстова које петком објављујем на једином правом “Граду Суботици”, који просвећено предводи Дејан Мркић Лански, уследити пауза до почетка септембра.

Тај интервју, ако ни због чега другог, биће леп локални преседан.

На овом месту неколико пута сам изнео критике на начин и природу удруживања опозиционе листе “Суботица против насиља” коју је Тонковићева предводила на протеклим изборима. За разлику од осталих суботичких политичара, Нела Тонковић је, након што се нашла на мети мојих критика, ипак прихватила да одговори на моја новинарска питања.

Био је то мали корак за Нелу Тонковић, али велики за суботичку политичку сцену.

До читања у следећи петак!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси