Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У случају Ћурувија само обећања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2009.

У случају Ћурувија само обећања


Прошло је десет година од убиства Славка Ћурувије, новинара и власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“, а налогодавци и убице ни до данас нису пронађени.

Сваке године добијамо уверавања да ће такозвани демократски режим решити овај случај. Али ни данас, 10 година касније, правде нема – рекла је јуче председница НУНС-а Надежда Гаће на месту где је ликвидиран Ћурувија.

Председник Удружења новинара Србије Нино Брајовић је нагласио да то што убиства новинара у Србији још нису расветљена представља награду за злочинце и казну и претњу за новинаре у Србији.

– Нема савршеног злочина, има само савршене неспремности да се расветле политичко-криминална убиства из блиске прошлости – казао је Брајовић.

Никола Баровић правни заступник породице убијеног новинара рекао је јуче да је проблем у томе што су убице и злочинци способни, а институције неспособне да разреше и поцепају мрежу злочинаца.

– Ако се институције система оспособе, убиство Славка Ћурувије ће бити процесуирано за неколико дана – рекао је Баровић. Новинар и власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ Славко Ћурувија убијење 11. априла 1999. године, на Ускрс, у пасажу зграде у којој је становао, у Светогорској улици 35 у центру Београда.

Убице су у њега, с леђа, испалиле 17метака. Налагодавци и убице до данас нису нађени, а пријатељи, колеге и Ћурувијина породица верују да убиство има политичку позадину, због оштрих речии критичких ставова које је тај новинар износио о режиму Слободана Милошевића.

Антрфиле : Брадић: Држава има обавезу да реши убиство

Решење убистава новинара је обавеза државе, која треба да омогући слободу новинарске професије у Србији. То је обавеза према генерацијама које долазе јер нерасветљени случајеви могу да изазову неке нове, сличне или исте случајеве –рекао је министар културе Небојша Брадић.

Шабић: Надлежни нас нису убедили да су учинили све

Државна није успела да убеди грађане да је учинила све да се расветле убиства новинара у Србији. Задовољење правде можда и није реално очекивати после 10 година пошто неки починиоци и инспиратори више нису међу живима. Оно што је обавеза која траје и која мора да буде испуњена је да држава покаже својим грађанима да је урадила све што може да правда ипак буде испуњена. Држава за сада то није урадила – истакао је повереник за информације од јавног значајаРодољуб Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси