Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Оно шта ради СНС са Н1, то ради СВМ са нама“: Медији на мађарском у Војводини на мети напада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2024.

Аутор: Леа Апро Извор: Н1

„Оно шта ради СНС са Н1, то ради СВМ са нама“: Медији на мађарском у Војводини на мети напада

Објективни, професионални медији на мађарском језику у Војводини деле судбину са истим таквим медијима у Србији, само што на њих, уместо Српске напредне странке, врши притисак Савез војвођанских Мађара, који поред СНС-а зависе и од партије ФИДЕС мађарског премијера Виктора Орбана.

„Контранавијачи, независни, објективни, истраживачки новинари под знацима навода“, тако гласе најновије увреде председника СВМ-а Балинта Пастора упућене независним медијима на мађарском језику у Војводини, због њихове анализе резултата локалних избора, које показују јасан пад подршке овој мањинској странци.

„Ти наводници показују Пасторов бес према независном новинарству“, објашњава један од руководећих фондације „Слобода штампе“ чији су медији већ годинама на мети Савеза војвођанских Мађара.

„Мислим да је то недопустиво и неприхватљиво. Замислите само када би ми у својим текстовима рекли и користили израз такозвани политичар или такозвани народни посланик“, каже Петер Кокаи из Сзабад Сајтó Алапíтвáнy.

А народни посланик и председник СВМ-а, чије је најновије претње осудио и НДНВ, наставља паљбу на свом Фејсбуку: „Разумем, треба служити газдама и стварати очајну атмосферу у заједници.“

„Мало је комично да у једној таквој малој заједници преузимају се сви модели владања једне аутократије, а имају две газде, уствари двојицу јер један је у Београду, други је у Будимпешти. А још млади Пастор оптужује ове независне медије, који једва преживљавају да служе неким газдама“, наводи оснивач портала Наплó, Габор Бодиш.

Да не служе газдама доказује и чињеница да су им до сада одбили неколико десетина локалних и покрајинских медијских пројеката, чак и најчитанијем мађарском недељнику „Породични круг“, док они подобни СВМ-у добијају шаком и капом. Ових неколико објективних пролазе кроз исти третман као и они професионални на српском језику.

„Нема никакве разлике. Оно шта ради Српска напредна странка са Н1, са Нова, то ради Савез војвођанских Мађара са нама“, оцењује Јанош Теке из недељника Цсалáди Кöр.

А шта још ради СВМ? Па рецимо то, да је потпуно изоставио из медијске стратегије Мађарског националног савета оне неподобне, међу којима се налази и портал Аутономија са својим подкастом.

Није прошао боље ни портал „Транспарентна Војводина“.

„Ми смо тада добили одговор од стране председника националног савета, да су они уписали у стратегију једино те медије са којима могу да замисле сарадњу“, каже Вираг Ђурковић са портала Átlátszó Vajdaság.

А они са којима Мађарски национални савет, односно СВМ не може да замисли сарадњу, нек се сналазе како год знају и умеју, зато су и независни.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси