Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС усвојио „Кодекс новинара и новинарки Србије“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2024.

Извор: www.koreni.rs

НУНС усвојио „Кодекс новинара и новинарки Србије“

Независно удружење новинара Србије (НУНС) усвојило је на скупштини удружења „Кодекс новинара и новинарки Србије“ са једним гласом против.

Измене Кодекса је образложила професорка Сњежана Миливојевић, која је истакла да је он рађен због промена у медијском окружењу и сигнала из Савета за штампу да је низ одредби био недовољно фокусиран, што им је отежавало одлучивање.

„Кодекс је сада краћи, једноставнији и прецизније дефинисан“, истакла је Миливојевић.

Према њеним речима, измене су рађене због драматичних промена у медијима, попут технолошких промена и увођења вештачке интелигенције, и општих друштвених промена, па је у Кодекс убачено поглавље о поштовању достојанства личности, у којем се говори о односу према осетљивим групама и родно осетљивом језику, као и о низу стандарда који одражавају „свет са вишим нивоом људских права“.

Миливојевић је рекла да је на основу сугестија које су стигле током јавне расправе да ако се већ залажу за родно осетљив језик, то морају да ураде и у самом Кодексу, промењено име у „Кодекс новинара и новинарки Србије“.

Како је истакла, највеће промене је претрпело поглавље о одговорности – да је новинар одговоран према јавности, а не према својој публици, као и да се инсистира да све што се у медијима објави спада под уредничку одговорност.

Она је додала да су медији дужни да обавесте јавност да је садржај креиран коришћењем вештачке интелигенције, али и да има правила за коришћење садржаја са друштвених мрежа, да се мора тражити сагласност власника профила, да интерес јавности у неким случајем претеже над правом приватности или да се користи садржај који је креатор на друштвеним мрежама наменио за јавну употребу.

Новинарка Милица Шарић истакла је да постоје неке ствари у Кодексу које су „клизав терен“, попут права на заборав и демантија, јер ће у неким ситуацијама судови части и Савет за штампу моћи произвољуно да тумаче одредбе Кодекса, за који мисли да је уопштено добар.

Члан НУНС Ненад Новичић рекао је да НУНС није позвао чланове директно мејлом да учествују у јавној расправи о Кодексу и истакао да је људима који нису детаљно упућени у материју било тешко да испрате његове промене, јер није било назначено чиме се мења који став, већ је то уопштено представљено на конференцији за новинаре.

Миливојевић је навела да када је реч о праву на заборав, дефинисане су смернице за повлачење садржаја о некој личности, што се не може чинити када је реч о „историјској истини“ или догагађају који још траје.

На почетку седнице председник НУНС Жељко Бодрожић кратко се осврнуо на претходних шест месеци рада удружења и оценио да су пратили све догађаје који се тичу чланова НУНС и да су реаговали на све што се тиче медијских политика.

Реагујући на критике да нису реаговали на све случајеве, Бодрожић је казао да су јавне наступе подредили Коалицији за слободу медија и да настоје да реагују заједничким саопштењима.

Он је истакао да су за будућност планиране битне обуке за медијске професионалце, политике за примену вештачке интелигенције у медијској сфери и даље чишћење базе података чланства НУНС, као и омогућавање онлајн гласања на седницама, да би се избегли проблеми са кворумом, какви су се јавили и данас.

Члан НУНС Драган Кремер рекао је да је то што се дешава са кворуом трагично, јер је тешко „намаћи 100 људи“, а поздравио је то што НУНС има 36 нових чланова млађих од 30 година.

Навео је да је од 2.577 чланова чланарину обновило мање од 20 одсто, а да су у онлајн анкети учествовала 93 члана, што је мање од четири одсто, па се поставља питање релевантности онога што се на скупштини усвоји.

Чланице и чланови НУНС-а за почасне чланове НУНС-а прогласили су мајорку полиције Катарину Петровић из Ваљева и јавног тужиоца Предраг Миловановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси