Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво о убиству новинара Милана Пантића након тврдњи Живојина Ракочевића да је случај решен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2024.

Аутор: Нова.рс Извор: Нова.рс/Н1

Тужилаштво о убиству новинара Милана Пантића након тврдњи Живојина Ракочевића да је случај решен

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић изјавио је јуче да је полиција решила случај убиства новинара из Јагодине Милана Пантића и да новинарска удружења очекују да се подигне оптужница. Тужилаштво за организовани криминал у Београду наводи да у конкретном случају нема не само доказа, него ни података на основу којих би се могло закључити да се ради о кривичном делу извршеном од стране организоване криминалне групе.

„Након свестране анализе списа Вишег јавног тужилаштва у Јагодини, формираних против НН учиниоца у вези са убиством новинара Милана Пантића, утврђено је да у конкретном случају нема не само доказа, него ни података на основу којих би се могло закључити да се ради о кривичном делу извршеном од стране организоване криминалне групе, односно о кривичном делу организованог криминала, што је основ за заснивање надлежности Јавног тужилаштва за организовани криминал. Прикупљени материјал током целог поступка, а посебно подаци наведени у извештајима Радне групе МУП-а УКП 03/2 СП број: 168/13-78 од 05. 05. 2020 . године и 03/2 СП број: 168/13-753 од 18.02. 2020 године, засновани су, како је и у њима наведено, на криминалистичко обавештајним и оперативним сазнањима и ни изблиза нису довољни да би се на основу њих могао донети било какав закључак о околностима убиства, јер се из њих не може утврдити ниједна чињеница која би, бар приближно поуздано указивала на мотиве и идентитет наручиоца, организатора и извршиоца убиства. Наведени извештаји засновани су искључиво на претпоставкама и у њима, као ни у целокупним списима не постоји ниједан доказ, а ни индиција која би указивала да се ради о кривичном делу из надлежности ЈТОК“, наводи се у саопштењу тужилаштва, преноси Нова.рс.

Такође, како даље наводе, на основу садржине докумената који се односе на криминалистичку обраду лица места непосредно након убиства, утврђено је да нису постојале адекватне мере обезбеђења лица места, што је довело до контаминације места увиђаја и пропуста у спровођењу ових активности које су од кључног значаја за даљи рад и преузимање активности на откривању учиниоца и прикупљању материјалних доказа.

„Јавно тужилаштво за организовани криминал је све време спровођења истраге, Вишем јавном тужилаштву у Јагодини, пружало стручну подршку и упркос свим предузетим активностима и радњама, починилац или починиоци овог кривичног дела нису идентификовани“, наводе из тужилаштва.

Подсетимо, председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић изјавио је јуче да је полиција решила случај убиства новинара из Јагодине Милана Пантића и да новинарска удружења очекују да се подигне оптужница.

„Полиција је решила случај (убиства Милана Пантића) и то је потпуно јасно, зато очекујемо и инсистирамо да се подигне оптужница“, изјавио је Ракочевић за Вечерње новости, листа чији је Пантић био дописник.

Председник УНС-а је оценио да је Радна група за решавање убистава новинара „урадила велики посао“, али да предмет хитно треба да преузме Тужилаштво за организовани криминал у Београду, које је, недавно, списе по други пут вратило у Јагодину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси