Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градска управа ни после две године није срушила објекат којим су зазидани прозори редакције ОК радија у Врању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2024.

Аутор: Дејан Цветковић Извор: Цензоловка

Градска управа ни после две године није срушила објекат којим су зазидани прозори редакције ОК радија у Врању

Данас је тачно две године од када је поред коцкарнице у центру Врања, иза које стоји осуђивани насилник Дејан Николић Кантар, изграђен нелегални објекат којим су зазидани прозори ОК радија у Врању - и тај објекат градска власт још увек није срушила. У међувремену су три пута осуђени они који су претили овом медију и другим новинарима, али ОК радио и даље ради зазиданих прозора.

Стефан Илић, директор фирме Collosseum gesta, као одговорно лице кажњен је због нелегалне градње, после признања кривице, са годину дана кућног затвора без наногице и 400.000 динара. Фирма Colleseum gest треба да плати пет милиона динара.

Власник коцкарнице Дејан Николић Кантар је осуђен на 14 месеци затвора због насилничког понашања према власници ОК радија Оливери Владковић и финансиској директорки Светлани Ивановој, као и на годину и по због угрожавања њихове сигурности и претњи новинарима који су присуствовали суђењу.

Пошто се неко време ниједна фирма није јавила на тендер градских власти за рушење овог објекта, град је још пре више од годину дана прихватио тендерску понуда фирме која је спремна да то обави, али – сада нема ко да напише пројекат за рушење објекта.

Градска власт – која иначе користи гаражу поред самог нелегалног објекта иза ОК радија и кладионице – после више расписаних тендера и покушаја директне нагодбе са фирмама у јавном и приватном власништву, у марту прошле године закључила је споразум са фирмом са Новог Београда „Mito Progress & Construction”, која ће изводити радове.

Из градске управе у марту су за Цензоловку навели да је због „непотпуне техничке документације” она враћана пројектантима на дораду. У априлу је управа расписала тендер за израду пројекта.

Томи Тонић, директор „Mito Progress & Construction”, компаније која се јавила на тендер за рушење нелегалних објеката у Врању, рекао је недавно за Цензоловку да је рушење последња фаза у низу поступака које претходно треба извести.

Према њему, рушење зависи пре свега од наручиоца, односно градске управе, која је могла и пре расписивања тендера да обезбеди техничку документацију за рушење.

Начелник градске управе Душан Аритоновић данас није одговорио на наше позиве.

Претње после покушаја преузимања просторија ОК радија

Све је почело после неуспешног покушаја Дејана Николића Кантара да купи просторије ОК радија у другој половини 2021. године. Тада је изграђен бесправни објекат за кладионицу, али тик уз просторије ОК радија, коме су тако зазидани прозори.

Претње власници радија Оливери Владковић почеле су када је одбила да потпише сагласност за изградњу кладионице. Након што је постављена скела испод прозора у новембру 2021, Владковић је то пријавила грађевинској инспекцији.

Уследило је разбијање стакла каменицама и палицама на кафићу No Comment. У том кафићу се налазе просторије ОК радија и из прихода које је он доносио финансирао се рад овог медија.

У кафић је затим ушао Николићев сарадник Бојан Танасковић са кантом за прскање воћа и  белом бојом испрскао комплетан намештај, зидове, шанк, инвентар.

Николићев саучесник Славиша Коцић је потом унео мобилни телефон у кафић и укључио на спикерфон Николића, који је тада претио запосленима.

Када су новинари 6. јуна 2022. године дошли на посао, затекли су зазидане прозоре.

„После свега је немогуће радити. Запослени су преплашени, услови рада су отежани, а због прозора који је зазидан направљен је вакуум и не може да се ради. Климе су у просторијама које је он заградио, тако да ни њих не можемо да користимо. Претње које је он изрекао су се оствариле”, рекла је Владковић на суђењу.

Претње преко телефона које су биле одговор на тужбу „да кафић никад неће радити”, обистиниле су се. No comment не ради од августа 2022. године, а Владковић и Иванова су и даље под полицијском заштитом. Николић, који је на издржавању казне због ОК радија, и даље убира профит од рада кладионице.

И поред кршења закона и преваре током пријављивања за лиценцу, прећуткивања података о криминалној прошлости и садашњости и илегалном коцкању, одлуком Управног суда у Нишу у јануару 2023. године поништено је решење Министарства финансија о одузимању дозволе кладионицама иза којих стоји Николић и наложено Министарству финансија да Николићу надокнади трошкове управног спора у износу од 26.000 динара.

Суђење је почело тако што је око 300 људи дошло испред суда да подржи осуђиваног насилника Николића, у мајицама са ликом председника Александра Вучића на којима пише „Вучићу, помози“, „Тражимо правду” и „Правда за Кантара”.

Николић је на суђењу поручио да „сви који се плаше и треба да се плаше” као и да ће „рушити Врање и Београд” ако остане у притвору.

Председник АНЕМ-а и члан Сталне радне групе за безбедност Веран Матић нашао се на мети због јавне подршке ОК радију. У граду су излепљени плакати са његовим ликом на којима је писало: „Веран Матић самопрозвани грађевински инспектор који руши по Врању…” Оне који су лепили  суд је ослободио.

Потом су из суда нестали комплетни списи предмета, докази, сведочења и пресуда према којој је Николић осуђен на 18 месеци затвора.

Солидарност Пинка са насилником 

Николић је био и тема викенд емисије Телевизије Пинк у којој је представљен као жртва и јадни, „инвалид из Врања”.

,Зли Веран Матић и зла Оливера Владковић, власница ОК радија из Врања, и зле судије и тужиоци, отерали у затвор јадног инвалида на 14 месеци затвора. Тако би се сажето могло препричати, већ сада редовно, окупљање на ТВ Пинк у Викенд јутру у суботу, 22. априла“, написао је Матић о овој емисији.

Више пута је осуђиван због угрожавања сигурности и неовлашћеног организовања игара на срећу. Против њега се тренутно воде још три поступка због претњи запосленом у Окружном затвору у Београду, насиља према бившој девојци и претњи бившем начелнику Полицијске управе Врање.

Тренутно је на издржавању затворске казне у Казнено-поправном заводу у Нишу због угрожавања сигурности власнице и финансијске директорке ОК радија.

У заштиту ОК радија стала су многа новинарска и медијска удружења и организације код нас и у свету, међу којима и комесарка Савета Европе за људска права из Стразбура Тереза Рибеиро, представници Европске комисије из Брисела, Репортери без граница из Париза, Комитет за заштиту новинара из Њујорка, Институт за слободу медија из Беча, Међународна и Европска федерација новинара и други.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси