Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вук Цвијић добитник Данасове награде „Станислав Сташа Маринковић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2024.

Аутор: Данас/Н1 Извор: Н1

Вук Цвијић добитник Данасове награде „Станислав Сташа Маринковић“

Новинар недељника Радар Вук Цвијић овогодишњи је добитник награде “Станислав Сташа Маринковић”, коју редакција Данаса додељује поводом 9. јуна, дана листа.

Жири је констатовао да је Цвијић у претходном периоду показао висок професионализам и посебне домете у истраживачком и аналитичком новинарству, као и новинарску храброст, наводи Данас.

Текстовима у Радару и НИН-у Вук Цвијић је у претходних годину дана открио бројне чињенице у вези са догађајима које је власт покушавала да прикрије: случај полицајке Катарине Петровић из Ваљева, папире везане за вештачење саобраћајне несреће у којој је учествовао Никола Петровић, тајно праћење инспектора Слободана Сенте Миленковића, смрт осумњиченог у полицијској станици у Бору…

Цвијићев новинарски рад је препознатљив и одликују га управо овакве приче, па је због тога често мета претњи. Недавно је и физички нападнут, што је изавало велику солидарност јавности и колега. Жири је оценио да Цвијић својим професионализмом, упорношћу и пре свега скромношћу која га карактерише, пример добре новинарске праксе какве је све мање у српском медијском простору.

У најужем избору за награду био је Филип Шварм, главни и одговорник уредник недељника “Време”, за кога је жири оценио да је за 25 година уредничког стажа у том листу, а посебно последњих годину дана, показао како се на професионалан начин чува независна уређивачка политика и поред свих недаћа са којима се суочавају редакције штампаних издања. Указано је да Шварм представља једног од достојних наследника великих уредника какав је био и Станислав Сташа Маринковић.

У ужем избору за награду “Станислав Сташа Маринковић” били су и редакција новосадског портала 021, Ивана Милосављевић из ЦИНС-а која је похваљена због истраживачког текста о кол-центру СНС-а и новинарска екипа Телевизије Н1 у саставу Маја Николић, Жаклина Таталовић и Младен Саватовић, за истраживачки серијал “Мала Крсна – велика сеоба”.

Ове године жири је радио у саставу: Драгана Обрадовић (представница прошлогодишњих лауреата, редакције БИРН-а), Драгана Маринковић (супруга Сташе Маринковића), Марко Шелић Марчело, музичар и колумниста, Слободан Георгиев, уредник Дневника ТВ Нова С, те представници редакције Данаса Љиљана Буквић, Александар Рокнић и Драгољуб Петровић (председник жирија).

Жири је одлуку донео већином гласова.

Награда ће бити уручена на пригодној свечаности поводом 27 година од изласка првог броја листа Данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси