Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чланови Савета РЕМ-а траже оцену уставности одредбе закона која налаже њихову смену ове године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2024.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Чланови Савета РЕМ-а траже оцену уставности одредбе закона која налаже њихову смену ове године

Савет Регулаторног тела за електронске медије данас је на хитној седници одлучио да поднесе иницијативу Уставном суду за оцену уставности одредбе новог Закона о електронским медијима која налаже смену његових чланова до 4. новембра ове године.

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) одлучило је данас на хитној седници да поднесе иницијативу Уставном суду ради оцене уставности одредбе Закона о електронским медијима (ЗЕМ), која се односи на смену чланова Савета овог тела. Ово је за Цензоловку потврдила председница Савета Оливера Зекић.

Према новом Закону, тренутни чланови Савета могу да обављају ову функцију до 4. новембра 2024 – годину дана од ступања на снагу ЗЕМ-а.

Рок за смену чланова Савета последица је договора између новинарских и медијских удружења, тадашње премијерке Ане Брнабић и представника Министарства информисања и телекомуникација током измене медијских закона, уз посредовање Организације за европску безбедност и сарадњу, Делегације Европске уније у Србији и Амбасаде Норвешке.

Процедура за избор нових чланова Савета РЕМ-а, која је у надлежности Одбора за културу и информисање Скупштине Србије, још увек није покренута.

„Нико није задовољан радом РЕМ-а, а с обзиром на то да постоји друштвени консензус да РЕМ не ради добро, најмање што овај сазив парламента може да уради је, чим закаже нову седницу, да покрене и смену, односно избор нових чланова РЕМ-а“, рекла је недавно за Н1 генерална секретерка НУНС-а Тамара Филиповић Стевановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси