Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Синиша Рељин некадашњи редитељ ТВ Нови Сад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2024.

Аутор: РТВ Извор: РТВ

Преминуо Синиша Рељин некадашњи редитељ ТВ Нови Сад

Данас је у Новом Саду након краће и тешке болести, у 75. години преминуо Синиша Рељин, супруг и отац, некадашњи редитељ и сниматељ ТВ Нови Сад.

Данас је у Новом Саду након краће и тешке болести, у 75. години преминуо Синиша Рељин, супруг и отац, некадашњи редитељ и сниматељ ТВ Нови Сад.

Синиша Рељин је своје почетке у филмском стваралаштву започео у Кино клубу. Завршио је загребачку Академију за позориште и филм. Као редитељ и сниматељ сарађивао је са значајним, и то не само филмским уметницима, као што су Желимир Жилник, Горан Марковић, Мија Алексић, већ и са уметницима као што су Предраг Цуне Гојковић, Вера Ковач Виткаи, браћа Вранешевић, Нора Чонкић...

Аутор је и бројних емисија из чувеног серијала некадашње ТВ Нови Сад ,,Од нашег дописника“ с којом је камером обишао приличан део наше планете. Због тога је веровао да је по религијском убеђењу космполита. Био је први војни репортер на овим просторима.

Синиша је умео да иза било чијих речи, као сниматељ и редитељ, „прочита“ њихов смисао и да ону неоподну емоционалну боју.

Имао је осећај за кадар, али то имају многи, но он је знао да плеше с камером и због самог његовог музичког талента. Зато је и радио бројне музичке емисије; о Идолима, Керберу, Здравку Чолићу, Ђорђу Балашевићу, Лабораторији звука...

Многи га памте по емисији „На свој начин“, у којој је урадио причу о тадашњем неафирмисаном панк саставу „Пекиншка патка“, што је, многи тумаче био тзв. „спонтани“ концерт у излогу почивше робне куће „Норк“.

Био је и пионир на пољу музичких спотова класичне музике који су били награђивани на међународним фестивалима.

Иако у то време у пензији, поставио је и емисију „Документ“ ТВ Војводине, с намером да се та емисија обраћа мислећим људима.

Неколико година уназад, писао је и кратке форме, звао их је филозофским размишљанкама, које је објављивао на друштвеној мрежи Фејсбук.

Слутећи болест написао је: ,,Шта је једна Нова година у поређењу с циркуским представама које на овим просторима трају деценијама? Уживајмо у надолазећим нумерама."

И сада док плови небеским Дунавом, јер га је волео више од било којег мора, остаје макар ова цртица о томе да је сасвим сигурно био један од најмаркатнијих аутора ТВ Нови Сад.

Синиша Рељин биће сахрањен у уторак, 4. Јуна 2024. године на Градском гробљу у Новом Саду у 14.15 сати.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси